Digitaitoja tarvitaan usein arjessa, ja ne ovatkin tärkeitä kansalaistaitoja. Vanajaveden Opistolla on tarjolla monenlaisia kursseja, jotka helpottavat elämää. Tule rohkeasti mukaan, ja ota vaikkapa älypuhelimen sovellukset tai Googlen palvelut kerralla haltuun. Digikerhoissa digitaidot rakentuvat kuin itsestään osallistujien tarpeiden mukaan.
VOP-uutisten tarjonnasta puuttui osa kursseista, siksi esittelemme kyseiset kurssit tässä erikseen. Lopussa on linkki kaikkiin VOPin digitaito-kursseihin.
Tiistaisin
Digikerho HATTULA A ja B
5–12 opiskelijaa
(8+8 kertaa)
klo 12:30-14:45 (3 oppituntia) ei viikolla 9
Digikerhon sisältö rakentuu osallistujien tarpeet huomioon ottaen. Käsittelemme nettipalvelujen käyttöä (sosiaalisen median tilit, tekoälysovellukset, kaupankäynti verkossa ja muu sähköinen asiointi). Muita mahdollisia aiheita ovat toimisto-ohjelmien online-versiot (Word, Excel, Powerpoint), ilmaiset kuvankäsittely- ja videoeditointiohjelmat (Pixlr, ja Clipchamp), Googlen monipuoliset, ilmaiset palvelut ja etäyhteystyökalut (Teams, Zoom, Meet). Kurssilla voidaan käsitellä myös älypuhelimiin ja tabletteihin liittyviä asioita. Kurssi järjestetään yhteistyössä Hattulan kirjaston kanssa.
Videoeditointi Clipchamp –ohjelmalla
6–16 opiskelijaa
Ti klo 15:00–17:15 (3 oppituntia, yhteensä 6 oppituntia)
Kurssilla opellaan videoeditointia Microsoftin Clipchamp-ohjelmalla, joka tulee Windows 11 mukana ja jonka saa asennettua myös Windows 10:een. Ohjelma soveltuu hyvin esimerkiksi ohjevideoiden rakentamiseen. Clipchampia voi käyttää myös verkkoselaimella. Ohjelmalla voi mm. tallentaa näyttöä, web-kameraa, editoida ja muuttaa tekstiä puheeksi ja puhetta tekstitykseksi. Ohjelmasta on myös maksullinen versio, mutta pääosa toiminnoista toimii ilmaisella versiolla.
Torstai 1
Digikerho HÄMEENLINNA A ja B
(8+8 kertaa)
klo 14–16 (2,75 oppituntia)
Digikerhon sisältö rakentuu osallistujien tarpeet huomioon ottaen. Käsittelemme erilaisten nettipalvelujen käyttöä, pilvipalveluja ja keinoälyn verkkosovelluksia. Muita mahdollisia aiheita ovat toimisto-ohjelmat (Word, Excel, Powerpoint), ilmaiset kuvankäsittely- ja videoeditointiohjelmat (Pixlr, Gimp ja Clipchamp), Googlen monipuoliset, ilmaiset palvelut ja etäyhteystyökalut (Teams, Zoom, Meet). Kurssilla voidaan käsitellä myös älypuhelimiin ja tabletteihin liittyviä asioita.
Torstai 2
Älypuhelinsovellukset
6–16 opiskelijaa
(2 kertaa)
klo klo 16.15–18:30 (3 oppituntia, yht 6 oppituntia)
Tutustumme hyödyllisiin kännykkäsovelluksiin eli appeihin sekä niiden asentamiseen, käyttämiseen ja poistamiseen. Ensimmäisellä kerralla tutustumme yleisimpiin ja hyväksi havaittuihin sovelluksiin. Käsittelemme myös älypuhelimen peruskäyttöniksejä. Toinen tapaamiskerta suunnitellaan ryhmän tarpeiden pohjalta ja tutustutaan tarkemmin valittuihin sovelluksiin. Kouluttajalla on Android-puhelin, mutta useat ohjelmat toimivat samoin myös Applen laitteilla.
Toimisto-ohjelmat ammattikäytössä
5–16 opiskelijaa
(4 kertaa)
klo 16–18:15 (3 oppituntia)
Koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat käyttäneet Microsoftin Word, Excel ja PowerPoint-ohjelmia. Jokaisella tapaamiskerralla keskitymme yhteen ohjelmaan ja käymme läpi sen edistyneempiä toimintoja ja työkaluja. Word-päivän aiheena on pitkät asiakirjat, Excel-päivän aiheena on Excelin funktiot ja pivot-taulukot, kolmannella kerralla käymme läpi PowerPoint-esityksen perusteita ja uusia toimintoja. Viimeisellä kerralla keskitymme ryhmässä esille nousseisiin erityiskysymyksiin ja syvennämme osaamista.
Excelin perusteet
5–12 opiskelijaa (2 kertaa)
klo klo 16.15–18:30 (3 oppituntia)
Koulutuksen aikana käymme läpi taulukkolaskennan perusasiat: Työkirjan rakenne ja hallinta, työskentely taulukossa, taulukon muotoilu, kaavat ja laskenta, soluviittaukset, kaavioiden luonti ja tulostus. Koulutuksen jälkeen ymmärrät ohjelman peruskäytön ja sen monikäyttöisyyden työelämässä ja kotona.
Excelin edistyneempi käyttö
5–12 opiskelijaa (2 kertaa)
klo klo 16.15–18:30 (3 oppituntia, yhteensä 6 oppituntia)
Koulutuksessa käsitellään kehittyneempiä funktioita ja Pivot-taulukoiden luomista. Opit ryhmittelemään tietoa ja ymmärrät laskennan ja funktioiden käytön perusteet Pivot-taulukossa. Opit tehokkuutta Excelin kehittyneillä ominaisuuksilla.
Canva – Helppoa ja luovaa suunnittelua
(1 kertaa)
klo 16:15–18:30 (3 oppituntia)
Tutustu Canvan monipuolisiin mahdollisuuksiin tässä käytännönläheisessä kurssissa, joka sopii kaikille graafisesta suunnittelusta kiinnostuneille! Kurssilla opit Canvan perustoiminnot ja luot omia projekteja, kuten julisteita, kutsukortteja ja some-julkaisuja. Käymme läpi Canvan työkalut, valmiiden pohjien käytön sekä kuvan, tekstin ja värien muokkaamisen. Et tarvitse aiempaa kokemusta – riittää, että tuot mukaan innostuksesi ja halun oppia uutta!
Tekoäly älyn jatkeena
5–16 opiskelijaa
(1 kerta)
klo 16:15–18:30 (3 oppituntia)
Sukella tekoälyn kiehtovaan maailmaan! Tässä opetuskokonaisuudessa tutustumme tekoälyn ihmeisiin ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Kurssi sopii kaikille, jotka haluavat oppia lisää tästä mullistavasta teknologiasta ja hyödyntää sen tarjoamia palveluita arjessaan. Testaamme maksuttomia, kaikille saavutettavissa olevia palveluja. Ala on jatkuvassa muutoksessa: uusia palveluja syntyy ja olemassa olevat palvelut muuttuvat. Tutustumme tällä hetkellä toimiviin tekoälyvaihtoehtoihin.
Google Drive ja muita Googlen ilmaisia palveluja
6–16 opiskelijaa
(1 kertaa)
klo 16.15 – 18:30 (3 oppituntia)
Tutustumme Googlen monipuolisiin ja ilmaisiin palveluihin, jotka saa käyttöönsä Google tunnuksen kautta. Palveluihin kuuluu muun muassa Drive-pilvitallennustila, Google Docs -toimisto-ohjelmat, Kalenteri, Keep-muistikirja ja Meet-kokoustyökalu. Yhteistä näissä palveluissa on tiedon jakamisen helppous. Testaamme palvelujen käyttöä käytännössä.
Microsoft 365 -jokaiselle
5–16 opiskelijaa
(1 kertaa)
klo 16:15–18:30 (3 oppituntia)
Jos sinulla on Microsoft tili (ilmainen luoda ja sisältyy mm. Outlook-, Hotmail- ja Live-sähköpostitunnuksiin), käytössäsi on ilmainen selainpohjainen ohjelmistopaketti, jonka ansiosta voit käyttää ilmaiseksi esimerkiksi Wordia, Exceliä, PowerPointia ja Teamsia. Lisäksi sinulla on 5Gt ilmaista tallennustilaa OneDrive-pilvipalveluun. Tutustumme mitä kaikkea näillä ilmaisilla online-versioilla voi tehdä.
Kuvankäsittelyä Gimp-ohjelmalla
6–16 opiskelijaa
klo 16.15–18:30 (3 oppituntia, yhteensä 6 oppituntia)
Kuvankäsittelyä Gimp-ohjelmalla, jonka saa asennettua ilmaiseksi myös kotikoneelle. Gimp on monipuolisin ja laajin ilmainen kuvankäsittelyohjelma. Edetään perusteista ja kuvan parannuksesta kuvamanipulaatioon, ryhmän vauhdin mukaan.
Tietotekniikan yksilöopetus kevät 2025
Yksi opiskelija (35 euroa/1 oppitunti, 45 minuuttia)
Jos et löytänyt koulutustarjonnasta itsellesi sopivaa kurssia, päässyt haluamallesi kurssille tai haluat apua johonkin spesifiin ongelmaan, kysy mahdollisuutta yksilöopetukseen. Yksilöopetus voidaan rakentaa useasta tietotekniikan osa-alueesta tarpeittesi mukaan. Tiedustelut: petri.aitta-aho@kktavastia.fi tai VOP toimisto puh. 03 6581800
Sivua päivitetty 2.1.2025 kello 15.34