”Ajatukset kulkevat kirkkaammin ja olen kaikin tavoin energisempi”
Taiji ja qigong ovat kehoa ja mieltä tasapainottavia, terveyttä ylläpitäviä ja energiatasoa kohottavia meditatiivisia kiinalaisia liikuntamuotoja. Rauhallisten liikkeiden harjoittaminen onnistuu myös etäyhteyden välityksellä.
Seuraavassa sekä opettajan että kurssilaisen kokemuksia syksyn tunneilta.
Opettaja
Taiji/qigong 55+ -kurssia vetävä Disa Ogata siirtyi etäopetukseen syysloman jälkeen, koska maski hengittämisen esteenä muutti lajien luonnetta:
– Taijissa ja qigongissa luonnollinen hengittäminen on erittäin tärkeää. Koimme, että maskin läpi hengittäminen vähensi oleellisesti liikunnasta saatavaa hyötyä, Disa sanoo.
Ennen etätuntien aloittamista Disa antoi opiskelijoille sähköpostitse ohjeet etätunnille liittymiseen.
– Moni sai myös apua perheenjäseniltä tai ystäviltä, joille etäkokoukset ovat tutumpia. Alkukankeuksien jälkeen tunneille liittyminen on sujunut ongelmitta.
Etäopetus vaatii opettajalta uudenlaisen asenteen:
– Sellaisia asioita, mitä lähitunneilla normaalisti tehtiin, ei voinutkaan samalla tavalla toteuttaa etäopetuksessa tilanpuutteen tai pitkien liikesarjojen haastavuuden vuoksi.
Ryhmä kokoontuu Microsoft Teams -yhteyden kautta, ja tunnin alussa ja lopussa opiskelijat saavat pitää mikrofonin hetken aikaa päällä kyselläkseen asioita. Teamsin lisäksi ryhmä on käyttänyt Whatsappia kotitehtävien palauttamiseen ja kommentointiin:
– Annan jokaisen tunnin yhteydessä kotitehtävän tunnilla harjoitellusta liikkeestä. Mielestäni kyseiset videot ovat olleet huomattavan tehokas ja hyvä apuväline oppimisessa! Palautteen pystyy niiden kautta antamaan yksityiskohtaisesti ja jopa tarkemmin kuin ryhmätilanteessa lähiopetuksessa.
Haasteista huolimatta opettaminen etänä on sujunut:
– Paremmin kuin osasin ajatella. Koti ei ole tilana niin helposti hallittava kuin liikuntasali. Jos ovikellon luona on lappu, missä sanotaan, että ei saa pimpottaa, koska live-opetus on käynnissä, niin se ei estä koputtamasta ovea rankasti! Eivätkä kaksi kissaanikaan ymmärrä tilannetta vaan kulkevat mistä mielivät ja käyvät toisinaan pyörimässä jaloissa. Vähän niin kuin Pekka Pouta koiransa kanssa säälähetyksessä, Disa kertoo.
Opiskelija
Tuula Joensuu on käynyt Taiji/qigong 55+ -kurssilla jo kymmenen vuotta. Mikä hänet saa sinne aina uudestaan:
– Yksi tekijä on rauha, joka tunneilla vallitsee. Liikkeet vaativat voimakasta keskittymistä, jolloin mieli tyhjenee muusta. Usein huomaan seuraavana päivänä, että ajatukset kulkevat kirkkaammin ja olen kaikin tavoin energisempi, Tuula hehkuttaa.
– Taijin ja qigongin harjoitteet paitsi kohottavat kuntoa, myös kehittävät tasapainoa, mikä on seniori-ikäiselle erittäin tärkeää.
Tuulan mukaan kurssille on aina mukava osallistua:
– Opettaja on ystävällinen, asiansa erittäin hyvin osaava, motivoiva ja innostava. Monista kurssikavereistani olen saanut hyviä tuttavia, joita on aina ilo tavata.
Myös Tuulan puoliso Tapio on mukana kurssilla:
– Meillä etäharjoitukset toteutuvat siten, että tietokone on liitettynä olohuoneen televisioon, joten näemme kuvan isompana kuin esim. läppäriltä tai puhelimesta. Alkulämmittelynä raivaamme olohuoneesta kalusteita vähemmäksi ja vedämme maton syrjään.
– Kun tilanne on koronan takia tämä mikä nyt on, on iso asia, että kurssimme jatkuu ja siihen on keinoja löytynyt, Tuula sanoo.
Sivua päivitetty 10.12.2020 kello 15.36