Outi Itäluoma, rehtori, Vanajaveden Opisto
Vapaata sivistystyötä koskeva tutkimus on mukavasti lisääntynyt Suomessa viime vuosina. Nykyisessä valeuutisten maailmassa on hyödyllistä tunnistaa luotettavat tietolähteet ja vasta sen jälkeen antaa tilaa omien mielipiteiden muokkaantumiselle.
Uusin kansalaisopistoa koskeva tutkimus maassamme lienee tänä keväänä Itä-Suomen yliopistossa toteutettu. Kunnallisen kehittämissäätiön (KAKS) teettämässä seurantatutkimuksessa* selvitettiin kansalaisopiston tuottamaa hyvinvointia ja sosiaalista pääomaa sekä hyötyjä osallistujille, kaupungille ja alueelle. Tutkimuksessa seurattiin yhden lukuvuoden aikana satojen Joensuun seudun kansalaisopistossa opiskelevien aikuisten elämäntilanteen muuttumista sekä arvioitiin opiskelun tuottamia hyötyjä ja mahdollisia taloudellisia vaikutuksia.
Tutkimustuloksen mukaan kansalaisopisto-opiskelulla on positiivisia ja taloudellisestikin hyödyttäviä hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia. Erilaiset osaamisalueet vahvistuvat – niitä tutkimuksessa tunnistettiin 18. Myös opiskeluhalukkuus ja suvaitsevuus lisääntyvät. Syntyy lisäksi monipuolisia sosiaalisia vuorovaikutussuhteita ja ystäväverkostoja, jotka näyttävät kasvattavan muitakin hyötyjä. Joka kymmenennelle tutkimukseen osallistuneelle kansalaisopisto-opiskelu tuottaa kokemuksen elämän tarkoituksellisuudesta. Erityinen hyöty ja positiiviset vaikutukset opiskelusta oli sille opiskelijajoukolle, joiden elämäntilanne oli hieman hankalampi kurssien alkaessa.
Kansalaisopiston merkitys näkyy myös kaupungin ja alueen tasolla, mitä arvioitiin kurssien vahvistaman osaamispääoman, identiteettipääoman sekä terveys- ja sosiaalisen pääoman näkökulmasta. Kiinnostava tutkimuksessa esiin tullut seikka on kansalaisopistossa opiskelevien aikuisten huomattavasti vähäisemmät sote-kulut per henkilö kuin väestöllä keskimäärin. Aikuisopiskelulla on siis varsin konkreettisiakin hyvinvointivaikutuksia, jotka pitkällä aikavälillä hyödyttävät yhteiskuntaamme.
Vanajaveden Opiston alkavan lukuvuoden kurssitarjonta huomioi ihmisen hyvinvoinnin lähteet monipuolisesti. Tärkeä tieto kurssivalintoja tehdessä on, että tutkimustietojen perusteella omaehtoinen opiskelu on vielä stressitöntäkin. Joten suosittelen lämpimästi itse kutakin kartuttamaan hyvinvointiaan ja erilaisia osaamisalueita, joista elämässä on tutkitusti hyötyä. Oikein mainiota opiskeluvuotta jokaiselle!
* Jyri Manninen, Anna Karttunen, Matti Meriläinen, Anna Jetsu & Anna-Kaisa Vartiainen: Hyvinvointia ja sosiaalista pääomaa – kansalaisopiston hyödyt osallistujille, kaupungille ja alueelle
Lue lisää. Koko tutkimus löytyy täältä.
Sivua päivitetty 17.6.2019 kello 14.04