Uuden Kiinteistöliikelaitoskuntayhtymä Tavastian tehtävänä on tarjota vuokraamalla toimitiloja ensisijaisesti Koulutuskuntayhtymä Tavastialle. Liikelaitoskuntayhtymä myös omistaa ja hankkii käyttöönsä rakennuksia ja maa-alueita sekä näiden toiminnalle tarpeellisia laitteita ja rakenteita. Täydennämme tietoja sivustolle toiminnan käynnistyessä syksyn 2022 aikana.
Vuonna 2022 perustetun kiinteistöliikelaitoskuntayhtymän tehtävänä on liiketaloudellisten periaatteiden mukaisesti tarjota vuokraamalla toimitiloja ensisijaisesti Koulutuskuntayhtymä Tavastialle ja siinä tarkoituksessa omistaa ja hankkia omistukseensa ja käyttöönsä rakennuksia ja maa-alueita sekä näiden toiminnalle tarpeellisia laitteita ja rakenteita.
Kiinteistöliikelaitoskuntayhtymän omistamat kiinteistöt sijaitsevat Hämeenlinnassa ja Janakkalassa.
Kuntayhtymän kuusi jäsenkuntaa ovat: Akaa, Hattula, Hämeenlinna, Janakkala, Pälkäne ja Urjala. Jäsenkunnat ovat solmineet yhteisen perussopimuksen, jossa määritellään kuntien väliset säännöt liikelaitoskuntayhtymässä sekä liikelaitoskuntayhtymän tehtävät ja toimielimet. Toimielimet ovat yhtymäkokous, johtokunta ja tarkastuslautakunta.
Johto ja henkilöstö
Hallintosäännöllä määrätään kuntayhtymän organisaatiosta, toimivallasta sekä päätöksenteko- ja kokousmenettelystä.
Hallintosäännön ohella kiinteistöliikelaitoskuntayhtymän toimintaa ohjataan säännöillä, joihin nähden hallintosääntöä sovelletaan toissijaisena. Näitä ovat lainsäädäntö, perussopimus ja muut yhtymäkokouksen hyväksymät säännöt.
Yhtymäkokous vastaa kuntayhtymän toiminnasta ja taloudesta, käyttää kuntayhtymän ylintä päätösvaltaa ja siirtää toimivaltaansa hallintosäännön määräyksillä.
Yhtymäkokouksessa on jokaisesta jäsenkunnasta yksi (1) jäsen kutakin alkavaa 5,8 %:n peruspääomaosuutta kohti. Yhtymäkokoukseen valitaan edustajat jäsenkunnista seuraavasti:
JÄSENKUNTA
EDUSTAJIA/ ÄÄNIMÄÄRÄ
Akaa
1/1
Hattula
2/2
Hämeenlinna
3/14
Janakkala
2/3
Pälkäne
1/1
Urjala
1/1
Jäsenkunnan valitsemien edustajien äänimäärä jakautuu tasan heistä saapuvilla olevien kesken.
Yhtymäkokousedustajan kuhunkin kokoukseen erikseen valitsee jäsenkunnan kunnanhallitus tai jäsenkunnan valtuuston päättämä kunnan muu toimielin.
Yhtymäkokous valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.
Tarkastuslautakunta
Yhtymäkokous valitsee toimikaudekseen tarkastuslautakunnan, jossa on kolme jäsentä. Yhtymäkokous valitsee myös tilintarkastajan samaksi toimikaudeksi.
Kuntalain 84 §:n mukaan määrättyjen kuntayhtymän luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden on ilmoitettava julkisesti sidonnaisuuksistaan, joilla voi olla merkitystä luottamus- ja virkatehtävien hoidossa. Sidonnaisuuksien ilmoittamisella on tavoitteena edistää kuntayhtymän päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.
Lähtökohtana on, että ilmoitusvelvollinen itse on vastuussa sidonnaisuusilmoituksen tekemisestä. Sidonnaisuuksista ilmoitetaan tarkastuslautakunnalle, joka saattaa ilmoitukset tiedoksi yhtymäkokoukselle ja ylläpitää yleisessä tietoverkossa julkaistavaa sidonnaisuusrekisteriä.
Tarkastuslautakunnalla on valvontavelvollisuuteensa liittyen mahdollisuus kehottaa ilmoitusvelvollista tekemään uusi ilmoitus tai täydentämään jo tehtyä ilmoitusta. Täydennyspyyntömenettelyyn voidaan ryhtyä, jos tarkastuslautakunnan tietoon tulee sidonnaisuuksia, joista ei ole ilmoitettu.
Tiedot julkaistaan kuntayhtymän internetsivuilla, elleivät salassapitoa koskevat säännökset sitä estä. Sidonnaisuusilmoitus ei poista velvollisuutta ilmoittaa esteellisyydestään kunnallisessa päätöksenteossa.
Ilmoitusvelvollisuuden piirissä ovat:
kiinteistöliikelaitoskuntayhtymän johtaja
yhtymäkokouksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja
johtokunnan jäsenet, varajäsenet sekä esittelijät
tarkastuslautakunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja
ilmoitettavat sidonnaisuudet
johtotehtävät ja luottamustoimet elinkeinotoimintaa harjoittavissa yrityksissä ja muissa yhteisöissä
merkittävä varallisuus (pl. omistusasunto)
muut sidonnaisuudet, joilla voi olla merkitystä luottamus- ja virkatehtävien hoidossa