Lukio-opinnot tähtäävät ylioppilastutkinnon suorittamiseen. Kokeita järjestetään keväällä ja syksyllä. Tutustu täällä tarkemmin ylioppilastutkinnon rakenteeseen ja vaatimuksiin.

Kevään 2025 ylioppilaskirjoitukset

Kevään 2025 ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautuminen on päättynyt. Abi-info kevään kirjoittajille pidetään tammikuussa. Koulun ulkopuoliset YO-kokeisiin osallistujat saavat helmi-maaliskuun vaihteessa infoa kevään kirjoitusten järjestelyistä. Laskut lähetetään helmikuussa.

Kevään 2025 koepäivät

Syksyn 2025 ylioppilaskirjoitukset

Syksyn 2025 ylioppilaskirjoituksiin ilmoittaudutaan marras-joulukuussa. Koulussa olevat ilmoittautuvat koulussa annettujen ohjeiden mukaan. Mikäli olet valmistunut aiemmin Kaurialan lukiosta ja olet tulossa korottamaan arvosanojasi tai täydentämään YO-tutkintoasi syksyllä 2025, täytä oheinen lomake. Mikäli et ole Kaurialan lukiosta valmistunut, ota yhteys rehtori Tuomo Iltaseen. Ilmoittautumislomake on auki 14.5. – 5.6.2024 (klo 16 asti) Ilmoittautumislomake

Syksyn 2025 koepäivät

Ylioppilastutkinto ja tutkinnon rakenne

Lukio-opintojen päättövaiheessa suoritetaan eri aineiden ylioppilaskirjoitukset, jotka järjestetään kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Tutkintoon kuuluvat kokeet voidaan suorittaa yhdellä kerralla tai hajautetusti enintään kolmena peräkkäisenä suorituskertana (kevät-syksy-kevät). Mikäli kokeisiin ei ole osallistuttu mainitussa ajassa, on kaikki tutkintoon kuuluvat kokeet uusittava.

Ylioppilaskokeeseen osallistuminen edellyttää, että olet opiskellut ennen kokeeseen osallistumista vähintään lukion tuntijaossa määrätyt asianomaisen oppiaineen pakolliset opintojaksot. Vieraissa kielissä, joissa ei ole pakollisia opintojaksoja, edellytetään 6 opintopisteen suorittamista ko. aineista. Mikäli olet hankkinut riittävän kielitaidon muutoin, voit anoa rehtorilta lupaa osallistua ao. kielen kokeeseen ilman vaadittuja pohjasuorituksia. Yo-kokeiden tehtävät perustuvat pakollisiin ja valtakunnallisiin valinnaisiin opintojaksoihin. Kun YO-tutkinto on suoritettu, voi tutkintoa täydentää vapaasti ilman edellä mainittuja rajoituksia.

Huomaa, että lain mukaan kokeisiin osallistumiskertoja ei ole rajoitettu.

Lisätietoa ylioppilastutkinnon suoritusohjeista ja eri oppiaineiden ylioppilaskokeista saat rehtorilta, opinto-ohjaajilta, aineenopettajilta sekä ylioppilastutkintolautakunnan nettisivuilta.

Tutkinnon suorittaminen

Ylioppilastutkintoon kuuluu pakollisena (vähintään) viisi koetta. Kutakin koetta ei määritellä pakolliseksi tai ylimääräiseksi, vaan viiden tutkintorakenteen mukaisen kokeen (hyväksytty tai kompensoitu) läpäisy tuottaa tutkinnon.

Uudessa tutkintorakenteessa ainoa kaikille pakollinen on äidinkielen ja kirjallisuuden tai suomi toisena kielenä -koe.

Seuraavista on suoritettava vähintään kolme: toinen kotimainen kieli, vieras kieli, reaaaliaine tai matematiikka.

Lisäksi viidentenä kokeena valitaan yksi lisää edellä mainituista. Se voi olla siis myös toinen reaaliaine tai toinen vieras kieli. Huomaa, että tutkintoon tarvitaan viiden eri aineen kokeet. Vähintään yhden oppiaineen kokeen tulee olla vaativamman tason koe (eli A-kieli tai pitkä matematiikka).

Ylioppilaskokeita voi edelleen suorittaa enemmäkin kuin pakolliset viisi koetta.

Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilla voit kokeilla, millä aine- ja tasoyhdistelmillä tutkinnon voi tehdä. Demoon pääset tästä.

Maksuttoman toisen asteen vaikutuksesta (oppivelvolliset) ylioppilastutkinnon suorittamiseen voit lukea edellä mainitulta Ylioppilastutkintolautakunnan sivulta. Käytännössä viiden edellä mainitun kokeen suorittaminen on ilmaista, mutta muut kokeet maksullisia. Hylätyn ”pakollisen” kokeen uusinta on maksutonta tietyin periaattein.

Vähintään yhdessä pakollisessa oppiaineessa tulee kuitenkin suorittaa vaativamman tason (pitkän matematiikan tai A-kielen oppimäärän) koe.

Yhdellä tutkintokerralla järjestetään kaksi reaaliaineiden koepäivää. Opiskelija voi osallistua yhtenä koepäivänä vain yhden reaaliaineen kokeeseen. Kullakin tutkintokerralla opiskelija voi siis osallistua enintään kahden reaaliaineen kokeeseen. Eri reaaliaineiden kokeet jakautuvat kahdelle koepäivälle seuraavasti:

  • samana koepäivänä: psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia
  • samana koepäivänä: evankelisluterilainen uskonto, ortodoksinen uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto

Sivua päivitetty 1.12.2024 kello 19:33