Täältä löydät tietoa opintojaksoille ilmoittautumisesta, arvosanoista sekä tarvittaessa opintojaksojen uusimisesta.
Opintojaksoille ilmoittaudutaan Wilman kautta. Valinnat tehdään koko vuodeksi. Valintoja voi muuttaa opinto-ohjaajan kautta, mutta järkevän toiminnan vuoksi valintojen jatkuvaa muuttamista tulee välttää. Jotta opiskelu olisi kaikilla mahdollista, opinto-ohjaajat voivat tehdä tasoituksia ryhmäkokoihin, joten et välttämättä aina pääse siihen ryhmään, mihin olet ilmoittautunut. Tarkista aina seuraavan jakson lopullinen lukujärjestyksesi ennen uuden jakson alkamista (päättöviikon viimeisenä päivänä).
Mikäli tietty opintojakso on jo täynnä, voi opinto-ohjaaja muuttaa yksittäisten opiskelijoiden lukujärjestystä siten, että kenenkään opinnot eivät viivästy. Ensisijaisoikeuden antaa aina mm. lyhyen kielen opiskelu. Ajantasainen opintotarjotin on koulun kotisivuilla sekä Wilmassa. Wilmassa näkyvät myös opintosuoritukset. Jokainen opiskelija on Wilmaan oma käyttäjätunnus ja salasana. Alle 18-vuotiaiden huoltajilla on omat käyttäjätunnukset ja salasanat. Opiskelijan täyttäessä 18 vuotta, oikeus Wilman tietoihin pääsyyn sulkeutuu huoltajalta. Opiskelija voi itse antaa luvan Wilmassa huoltajille (Wilmassa lomakkeet -> 18 vuotta täyttänyt antaa luvan…)
Jakson lopussa on päättöviikko. Jokaisena päivänä on yhden palkin (palkit 1–6) tunnit klo 8–12 välillä sekä mahdollisesti seuraavan palkin oppitunti/valmistava tunti klo 12.30, mikäli ryhmän kanssa opettaja on näin sopinut.
Päättöviikon palkkijärjestys 1, 2, 3, 4, 5 ja 6. Palkkien 7 ja 8 osalta on joko koulun yhteisesti sovittu päivämäärä tai opettaja sopii ryhmän kanssa erikseen, miten toimitaan. Päättöviikolla voi olla myös muuta koulun toimintaan liittyvää ohjelmaa.
Kurssit
Lukion pakolliset ja syventävät kurssit arvioidaan numeroin 4–10. Soveltavien kurssien arvioinnissa käytetään suoritusmerkintää (S/H). Kaikki tehtävät on palautettava opettajan antaman aikataulun mukaisesti (ellei toisin henkilökohtaisesti opettajan kanssa sovita). Mikäli opiskelija sairastumisen tai muun hyväksytyn poissaolon vuoksi ei ole voinut palauttaa tehtäviä kurssin alussa sovittuun määräaikaan mennessä, on asiasta sovittava opettajan kanssa.
Opiskelijan oikeus hyödyntää myöhäisempää palautusajankohta riippuu myös siitä, että hän on selvittänyt opettajalle poissaolonsa lukion sääntöjen mukaisesti. Lähtökohtaisesti niitä töitä, joiden palauttaminen on selvästi laiminlyöty jakson aikana opettajan antamien ohjeiden vastaisesti, ei voi palauttaa. Palauttamattomat suoritukset voivat laskea arvosanaa (arviointiperusteet selvitetään jokaisen kurssin alussa).
Kurssin voi käydä uudelleen istumalla kurssin tai suorittamalla sen itsenäisesti (jos se opsin mukaan on mahdollista).
Opintojaksot
Pakolliset ja valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot arvioidaan numeroin 4–10. Paikallisten valinnaisten opintojaksojen arvioinnissa käytetään suoritusmerkintää (S/H). Kaikki tehtävät on palautettava opettajan antaman aikataulun mukaisesti (ellei toisin henkilökohtaisesti opettajan kanssa sovita). Mikäli opiskelija sairastumisen tai muun hyväksytyn poissaolon vuoksi ei ole voinut palauttaa tehtäviä sovittuun määräaikaan mennessä, on asiasta sovittava opettajan kanssa.
Uuden opetussuunnitelman mukaiset arviointimerkinnät ovat koostetusti opetussuunnitelman arviointiosiossa. Pääset siihen tästä: opetussuunnitelman arviointiosio (rullaa sivun loppuun).
K-merkintä annetaan kun kurssisuoritus on kesken (suorituksia puuttuu, mutta opettaja katsoo, että ne palauttamalla tai tekemällä voi arvosanan saada).
1.8.2019 alkaen käytössä on myös X-merkintä. Se annetaan, kun
Opettaja on velvollinen kirjaamaan X-merkinnän selityksen näkyviin (syy merkinnälle, jokin edellä mainituista). X-merkintää ei voi antaa muista syistä. X-merkintä tarkoittaa sitä, että opintojakso on käytävä uudelleen, eikä täydentäminen ole enää mahdollista.
Hylätyn opintojakson uusimista on mahdollisuus yrittää kerran kunkin jakson jälkeen järjestettävinä uusintakoepäivinä (ks. kohta uusintakuulustelut). Tenttimällä suoritettua hylättyä opintojaksoa ei voi korvata uusintakuulustelulla.
LOPS 2021: ”Opiskelijalla on oikeus korottaa yhden kerran hylättyä osasuoritusta opintojakson aikana tai erikseen sovittavana yleisenä ajankohtana. Opiskelijalla on oikeus korottaa yhden kerran hylättyä kokonaista opintojaksoa tukiopintojaksolla tai yleisenä ajankohtana (rästitenttipäivät tai erikseen sovittu uusinta).”
Oppiaineen päättöarvosanan voi saada vain, jos hylättyjen pakollisten ja syventävien kurssien määrä kokonaiskurssimäärästä tao pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintopistemäärästä on enintään seuraavan taulukon mukainen:
Opintopistemäärä | Hylättyjä voi olla |
2-4 op | 0 op |
6-10 op | 2 op |
12-16 op | 4 op |
18- op | 6 op |
OPS 1.8.2021 tai sen jälkeen aloittaneilla: 2/3 oppiaineen pakollisten ja valtakunnallisten valinnaista opintopistemäärästä tulee olla hyväksytysti suoritettuja. Hylätyn valtakunnallisen valinnaisen opintojakson voi pyytää poistettavaksi rekisteristä, mutta samalla menettää myös opintopisteet.
Opiskelijalla on oikeus yrittää korottaa saamaansa arvosanaa osallistumalla opintojaksolle uudelleen tai suorittamalla sen itsenäisesti opettajan ohjeiden mukaisesti. Itsenäisestä suorituksesta tehdään kirjallinen sopimus opettajan kanssa.
Lisäksi matematiikan tukiopintojaksoilla (MAA16, MAB12 – MAB14) voi tietyin edellytyksin korottaa hyväksyttyjä matematiikan arvosanoja. Kielten tukiopintojaksoilla voi uusia, hylätyn arvosanan lisäksi, myös arvosanaa 5.
OPS 2021: ”Opiskelijalla on oikeus korottaa yhden kerran hyväksyttyä opintojaksoa erikseen sovittavana yleisenä ajankohtana. Opintojakso tulee arvioida monipuolisilla näytöillä. Hyväksyttyä opintojaksoa voi uusia myös suorittamalla opintojakso uudelleen, jos se on työjärjestysteknisesti mahdollista, suorittamalla opintojakso itsenäisesti tai osoittamalla muulla tavoin hankittu osaaminen. Arvioinnin pitää olla tällöinkin monipuolista.”
Tukiopintojaksoilla voi tietyin edellytyksen yrittää korottaa saatua opintojakson arvosanaa.
Uusintakuulustelut järjestetään opetetuissa aineissa jaksojen jälkeen (ks. kotisivujen kalenteri). Uusintakuulusteluun saa osallistua opiskelija, joka opintojaksosta saanut hylätyn (4) arvosanan, on ollut poissa päättöviikon arvioitavasta suorituksesta sairauden tai muun hyväksytyn syyn takia (suoritus kesken, annettu merkintä K) tai suorittaa tenttimällä opintojaksoa, jonka vaadittuun arvioitavaan suoritukseen hänellä ei ole ollut mahdollisuutta osallistua (päättöpäivänä jo muun opintojakson suoritus).
Hylätyn opintojakson uusintaan voi osallistua kerran. Jos tulos jää hylätyksi, opintojakso on käytävä uudestaan. Jos opiskelija on saanut opintojaksosta hylätyn arvosanan ja ilmoittautuu uusintaan, mutta ei saavu uusintatilaisuuteen, kirjataan Wilmaan: ei saapunut uusintaan, ei enää uusintaoikeutta. Arvosana jää hylätyksi, jolloin opintojakso on mahdollisesti suoritettava uudelleen.
Uusintakuulusteluun ilmoittaudutaan Wilmassa. Tarkempi ohjeistus annetaan ennen uusintaa Wilma-viestillä.
Uusintapäiviä on kolme (matematiikka, kielet ja äidinkieli, reaali). Päivät ilmoitetaan kalenterissa, infoteeveessä sekä ryhmänohjaustuokiossa. Uusintakoeaika on kaksi tuntia ja puoli tuntia. Samana päivänä voi osallistua vain yhteen uusintakuulusteluun. Jos on tarve uusia useampia opintojaksoja, tulee neuvotella asianomaisen opettajien kanssa kokeiden/suoritusten tekemisestä muuna ajankohtana.
Oppimääräarvosana voidaan antaa ainoastaan sellaiselle opiskelijalle, joka on suorittanut kunkin aineen opetussuunnitelmassa (OPS) määritellyn pakollisen oppimäärän (=pakolliset opinnot) sekä itse valitsemansa valinnaiset opinnot, joista 20 op on oltava valtakunnallisia valinnaisia opintoja.
Lukioasetuksen määrittämin numeroin arvioidaan kaikki pakollisten aineiden oppimäärät sekä valinnaiset vieraat kielet. Opinto-ohjauksesta annetaan suoritusmerkintä. Mikäli opiskelija pyytää, hän on oikeutettu saamaan suoritusmerkinnän liikunnasta ja sellaisista oppiaineista, joissa opiskelijan suorittama oppimäärä käsittää vain yhden opintojakson sekä valinnaisista vieraista kielistä, mikäli opiskelija suorittama oppimäärä niissä käsittää vain 4 opintopistettä.
Oppimääräarvosana (päättöarvosana) annetaan, kun 2/3 aineen pakollisten ja suoritettujen valtakunnallisten valinnaisten opintojaksojen opintopistemäärästä on hyväksyttyä (arvosana muu kuin 4). Paikallisista valinnaisista opintojaksoista lukion oppimäärään luetaan vain opiskelijan hyväksytysti suorittamat opintojaksot. Päättöarvosana lasketaan opintopistemäärällä painotetuista opintojaksoista. Opettajalla (yhdessä rehtorin kanssa) on mahdollisuus korottaa päättöarvosanaa lisänäytön tai muun harkinnan perusteella. Oppilaalla on oikeus kerran yrittää korottaa saamiaan päättöarvosanoja (esimerkiksi preliminäärikokeessa tai erillisessä korotustentissä).
Oppilas saa lukion päättötodistuksen suoritettuaan lukion koko oppimäärän mukaiset opinnot. Päättötodistukseen merkitään oppiaineiden arvosanat koko suoritetun oppimäärän osalta sekä kussakin oppiaineessa suoritettujen opintopisteiden määrä. Lukion päättötodistuksen liitteeseen merkitään opiskelijan oppiaineisiin liittymättömät lukio-oppimäärään hyväksytyt opinnot ja niiden arviointi.
Ylioppilastutkintotodistuksen saamisen ehtona on, että opiskelija on suorittanut lukion oppimäärän, ja läpäissyt ylioppilastutkintoon liittyvien pakollisten aineiden kokeet hyväksytysti. Ilman lukion päättötodistusta ei voi saada ylioppilastutkintotodistusta.
Mikäli opiskelija ei saa lukion päättötodistusta, hän voi saada todistuksen lukion oppimäärän suorittamisesta, mikäli hän on suorittanut yhden tai useamman lukion oppiaineen oppimäärän.
Jos opiskelija eroaa lukiosta ennen koko oppimäärän suorittamista, hänelle annetaan erotodistus. Jos opiskelija aikoo keskeyttää opintonsa, hänen on keskusteltava asiasta opinto-ohjaajan kanssa ja tehtävä rehtorille osoitettu kirjallinen, allekirjoitettu eroanomus.
Mikäli tarvitset opiskelutodistusta tai otetta opintosuorituksistasi, kirjaudu Wilmaan. Siellä on ohjeet Atomi-palvelun käyttöön. Atomi-palvelun linkki on myös KK-Tavastian pääsivulla kohdassa opiskelijoiden linkit. https://www.kktavastia.fi/opiskelijalle/
Sivua päivitetty 14.2.2025 kello 10:40