1. Keskustele vastuuopettajasi kanssa ja tee hakemus kansainväliselle jaksolle
Ammattiopisto Tavastiassa kansainväliselle jaksolle haetaan hakulomakkeella. Hakemus kannattaa toimittaa noin 6 kk ennen toivottua ajankohtaa. Hakemus löytyy Wilmasta.
Keskustele hyvissä ajoin (opintojen alussa) vastuuopettajasi kanssa toiveestasi päästä kansainväliselle jaksolle HOKS-keskustelussa. Vastuuopettaja selvittää valmiutesi lähteä KV-jaksolle. Kriteerinä on, että opintosi ovat edenneet HOKSin mukaisesti ja ulkomaanjakso soveltuu jäljellä oleviin opintoihisi.
Lisäksi KV-jaksolle lähtevällä opiskelijalla on oltava
Ammattiopisto Tavastian kansainvälisten asioiden yhteyshenkilöt:
Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)kktavastia.fi
2. Tee englanninkielinen ansioluettelo (Europass CV)
Ansioluettelon tekoon käytetään Europassin online-ansioluettelopohjaa. Löydät sen täältä.
Voit pyytää apua ansioluettelon tekemisessä oman toimipisteesi kansainvälisyysvastuuhenkilöltä. Ansioluettelon kirjoittaminen on osa valmentautumista ulkomaanjaksolle.
3. Osallistu aktiivisesti valmennukseen ja valmistaudu myös itsenäisesti ulkomaanjaksolle
Ammattiopisto järjestää kansainvälisen jakson valmennuksia sekä Teamsissä että kasvotusten. Toimipisteesi kansainvälisten asioiden yhteyshenkilö informoi sinua valmennuksista ja niiden ajankohdista.
Kun kohdemaa ja työpaikka varmistuu, perehdy myös itsenäisesti:
Kerää myös perustietoa Suomen koulutusjärjestelmästä (esim: https://minedu.fi/en/education-system tai https://www.oph.fi/en/education-system/finnish-vocational-education-and-training), koulutuksestasi, oppilaitoksesta, Hämeenlinnasta ja Suomesta. Ota vaikkapa valokuvia valmistautuessasi ulkomaanjaksoon esim. oppilaitoksesta, kotiympäristöstäsi/Hämeenlinnasta.
4. Sitoumus, apurahasopimus, kielitesti
Kanssasi tehdään sitoumus, joka on samalla myös apurahasopimus.
Erasmus + hankkeiden rahoittamissa jaksoissa teet englannin tai kohdemaan kielen OLS-kielitestin. Linkki kielitestiin tulee sähköpostiisi. Saat myös käyttöösi kielikurssin. Kielikurssia kannattaa ehdottomasti hyödyntää.
5. Matka-, lupa- ja vakuutusasiakirjat
Varmista, että passisi on voimassa ja tarvittaessa hanki viisumi. Joissakin maissa ja/tai aloilla vaaditaan rikosrekisteriote (kohdemaan tai englanninkielinen) Suomesta. Maksullinen rikosrekisteriote haetaan täyttämällä sähköinen hakemus (Oikeusrekisterikeskus, lomakkeet).
Hae Kelalta (kela.fi) Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Ammattiopisto Tavastian puolesta sinulla on matkavakuutus. Koulutuskuntayhtymä Tavastian opiskelijoiden ja henkilöstön vakuutukset ovat voimassa ulkomaanjaksoilla lukuun ottamatta matkatavaravakuutusta, joka on suositeltavaa hankkia itse. Saat kv-vastuuhenkilöltä ja ohjaavalta opettajaltasi lisätietoa ja -ohjausta tähänkin asiaan.
6. Training/Learning Agreement eli koulutussopimus ja jakson tavoitteet
Toimipisteesi kansainvälisyysvastaava tekee kanssasi sinulle englanninkielisen koulutussopimuksen (Training/Learning Agreement) kolmena kappaleena. Palautat yhden allekirjoitukset sisältämän koulutussopimuksen kv-vastaavallesi jakson jälkeen, yksi jää työpaikalle ja yksi sopimus jää sinulle.
Kaikki kansainvälisyysjaksot ovat osa suorittamasi tutkinnon osan mukaisia tavoitteellisia opintoja. Kansainvälisyysvastaava tai ohjaava opettajasi antaa sinulle mukaan jakson tavoitteet. Hankit KV-jaksoilla muun muassa ammatillista, kielellistä ja kulttuuriosaamista. Saat osaamisestasi arviointia ja osaaminen tunnustetaan osana suorittamaasi ammatillista tutkintoa.
7. Matkat ja asuminen
Oman alasi kv-vastuuhenkilö auttaa sinua tarvittaessa matkajärjestelyissä. Tekemäsi CV ansioluettelo lähetetään ulkomaille kumppanikohteeseen, jossa paikallinen yhteyshenkilö alkaa etsiä sopivaa työpaikalla järjestettävän koulutuksen paikkaa. Kansainvälinen jakso varmistuu siinä vaiheessa, kun sopiva työpaikka ja asunto ovat löytyneet kohteessa.
Jos sinulla on tiedossa mahdollinen työssäoppimispaikka jossain maassa, keskustele vastuuopettajasi ja kv-vastuuhenkilön kanssa sen soveltuvuudesta. Päätöksen kansainvälisen jaksopaikan soveltuvuudesta tekee vastuuopettaja ja KV-vastaava.
Hakuprosessin edetessä sovitaan lentojen hankinnasta, lentokenttäkuljetuksista ja asumisesta kohteessa. Asumisasiat hoidetaan joko Ammattiopisto Tavastian toimesta, yhteistyössä ulkomaisen kumppanitahomme kanssa, tai haet itse. Joka tapauksessa KV-vastaavasi auttaa sinua.
8. Kansainvälisyysjakso
Kansainvälisyysjakso on yleensä kestoltaan 2 vko–2 kk. Jaksot ovat yleensä työpaikalla järjestettäviä jaksoja. Jaksolla työskentelet paikallisessa oman alan yrityksessä koulutussopimuksella (Learning/Training Agreement). Jaksoon voi liittyä opintoja ja/tai vierailuja paikallisessa oppilaitoksessa.
Jaksollesi on nimetty ohjaava opettaja, jonka kanssa pidät yhteyttä säännöllisesti sopimallanne tavalla (sähköposti, WhatsApp, Teams).
Ulkomaanjaksoilla hankit osaamista oman koulutuksesi ammattitaitovaatimusten mukaisesti. Osaaminen näytetään näytöissä tai osanäytöissä. Laadit osaamisen osoittamisen suunnitelman (näyttö ja muu osaaminen), minkä ohjaava opettaja hyväksyy. Osoitat osaamistasi suunnitelman mukaisesti. Osaamista arvioidaan, tunnistetaan ja tunnustetaan sekä ammatillisten että yhteisten opintojen osalta niin työpaikalla kehittyneen osaamisen kuin muun esim. kulttuurisen, eettisen ja kielellisen ja arkiosaamisen osalta. KV-työpaikalla järjestettävää koulutusta ohjaava opettaja antaa palautetta osaamisen kehittymisestä sovitulla tavalla. Saat palautetta myös vastaanottavan organisaation opettajalta tai työpaikkaohjaajalta.
Jakson aikana kerrot sanoin ja kuvin kokemuksestasi blogissa tai Instagramissa (salassapitovelvollisuuden huomioon ottaen esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla).
Saat kansainvälisestä jaksosta erillisen todistuksen (esimerkiksi Europass Mobility Certificate), minkä voit lisätä ansioluetteloosi ja käyttää työnhaussa tulevaisuudessa.
9. Matkaraportti ja palautteet
KV-jaksosi jälkeen haluamme tietää, miten kaikki sujui. Tee sitä varten vapaamuotoinen matkaraportti. Raportin toteutustapa on vapaa – se voi olla vaikkapa video tai blogi tai sitten perinteinen kirjallinen raportti. Muista hyödyntää runsaasti ottamiasi kuvia! Raporttia ineistoa käytetään sovitusti myös kansainvälisyysviestinnässä. Aineistoa käytetään sovitusti myös kansainvälisyysviestinnässä.
Voit tutustua aiemmin vaihdoissa olleiden opiskelijoidemme kokemuksiin Instagram-sivuilla.
Erasmus + -hankkeeseen kuuluvan jakson jälkeen saat sähköpostiisi linkin palautekyselyyn. Se tekeminen on välttämätöntä. Muussa tapauksessa apuraha voidaan periä takaisin.
Lisäksi sinua voidaan pyytää toimimaan mentorina/alumnina ulkomaisten opiskelijoiden/opettajien vierailujen aikana.
Voit kokea kansainvälisyyden myös kotimaassa – mitä on kotikansainvälisyys?
Voit kokea kansainvälisyyden myös kotimaassa. Hämeenlinnaan tulee joka vuosi useita opiskelijoita eri maista vaihtojaksolle oppilaitoksellemme tai eri alojen työpaikoille. Voit tavata heitä ja osallistua heille järjestettävään vapaa-ajan ohjelmaan. Lisäksi voit osallistua KV-tutortoimintaan. KV-tutorina pääset tutustumaan ulkomaalaisiin vaihto-opiskelijoihin ja olemaan osa heidän antoisaa vaihtomatkaansa Suomessa. KV-tutorina voit esitellä esimerkiksi Hämeenlinnan harrastusmahdollisuuksia, mennä heidän kanssaan saunaan ja avantoon uimaan, vaihtaa näkemyksiä ja kokemuksia toistenne kulttuureista, perinteistä ja tavoista.
Sivua päivitetty 4.12.2024 kello 12.32