Jatkuva oppiminen

Uraohjaus Ammattiopisto Tavastiassa

19.5.2022 Taru Vierimaa

Jatkuvan oppimisen hankkeessa kehitetään työikäisten ohjausta. Tulevat ja nykyiset opiskelijat tarvitsevat tukea omissa uravalinnoissaan.

Missä kohdataan tulevia asiakkaita?

Ammattiopiston Tavastian uraohjaaja ja uravalmentaja ovat viikoittain Hämeenlinnan Ohjaamo Stagella. Siellä alle 30-vuotiaat voivat tulla juttelemaan tulevaisuuden opiskelu- ja urasuunnitelmistaan. Etsimme yhdessä asiakkaan kanssa sopivia vaihtoehtoja. Opinnot eivät aina suuntaa Tavastiaan, vaan kiinnostus voi olla toiseen ammattiopistoon tai ammattikorkeakouluun. Ohjaamolla hyödynnetään ohjauksessa muita toimijoita eli verkostossa on ideoita ja voimaa.

Olemme kehittäneet hankkeen aikana Tavastia Tavattavissa -tapahtumia, joissa tarkoitus on olla matalalla kynnyksellä tavoitettavissa, kohdata eri ikäisiä henkilöitä ja keskustella heidän kanssaan opiskelumahdollisuuksistaan. Yleisimpiä esille nousseita kysymyksiä ovat olleet:

  • Voiko näin vanhana vielä opiskella?
  • Onko minun vielä mahdollista vaihtaa alaa?
  • Mikä ala olisi minulle hyvä?
  • Mitä tarkoittaa oppisopimus?
  • Onko minulla riittävä kielitaito opiskella ammattiin?

Työttömiä työhakija-asiakkaita on tällä hetkellä työllisyyden kuntakokeilussa. Yhteistyö kuntakokeilun omavalmentajien kanssa on hyvää, ja sitä olemme valmiit kehittämään vielä lisää.  On mielenkiintoista olla auttamassa asiakasta koulutuspolullaan. Jokaisen asiakkaan elämäntilanne on ainutlaatuinen ja takana on monenlaista elämänkokemusta, mikä otetaan huomioon tulevaisuuden urasuunnittelussa.

Hämeenlinnan alueella on monia yhteisöjä, jotka tekevät tärkeää työtä työttömien työnhakijoiden tukemisessa. Tässä verkostossa olemme mukana, ja kun asiakkaan elämäntilanne on siinä vaiheessa, että lähdetään miettimään opiskelua, olemme tarvittaessa mukana yhteisen pöydän ääressä.

Miten ohjataan opiskelijoita?

Ammattiopisto Tavastian opiskelijat saavat uraohjausta ja tukea koko henkilökunnalta. Työelämän työpaikkaohjaajat ovat tärkeässä roolissa opiskelijan työelämäjaksoilla. Opiskelijoilla on kysymyksiä ja pohdintoja:

  • Onko ala minulle oikea?
  • Onko motivaatio kohdallaan?
  • Mitä voisin opiskella seuraavaksi?
  • Kuinka edetä alalla?
  • Mitä teen, jos en löydä alan töitä?

Nämä ovat kysymyksiä, joita pohditaan oppilaitoksen sisällä opiskelijan kanssa. Opiskelija tekee yhdessä vastuuopettajansa kanssa urasuunnitelmaa, jota päivitetään opintojen aikana. Tämä suunnitelma ja siihen liittyvät keskustelut ovat tärkeitä opiskelijan uran kirkastumisen kannalta. Opiskelijoiden työllistyminen on opintojen yksi tärkeä tavoite, ja kannustamme myös opintojen aikana aktiiviseen kesätöiden hakemiseen.

Oppilaitos palvelee myös valmistuneita opiskelijoita, eli meihin voi olla rohkeasti yhteydessä, jos kiinnostus herää jatko-opintoihin tai uuteen uraan. Muistutamme valmistuvia opiskelijoita ohjauskirjeillä tästä palvelusta.

Ammattiopisto Tavastian Ohjauspiste palvelee oppilaitoksessa opiskelevia ja mahdollisia tulevia asiakkaita sekä yrityksiä. Ohjauspiste palvelee sähköpostitse, puhelimitse, chatin avulla ja paikan päällä aukioloaikana. Lue lisää täältä.

Ammattiopisto Tavastiassa kehitetään ohjauspalvelujen kokonaisuutta ja uusia toimintatapoja otetaan käyttöön ensi syksynä. Pohdittavia asioita ovat:

  • Joustavat henkilökohtaiset opiskeluohjelmat eri ikäisille asiakkaille
  • Kansainvälisten osaajien oikea ohjaaminen ja oikean tuen tarjoaminen
  • Voidaanko oppilaitoksessa tehtyä urasuunnitelmaa hyödyntää muissa asiakastilanteissa?
  • Tarvitsevatko yrittäjät uraohjausneuvontaa työntekijöilleen?
  • Miten ja missä tavoitamme erilaisia asiakkaita, tulevia opiskelijoita?
  • Olemmeko kaikissa tarpeellisissa verkostoissa mukana?
  • Miten yhteistyötä kehitetään kuntakokeilun kanssa?

Taru Vierimaa

Taru Vierimaa toimii Ammattiopisto Tavastian uraohjaajana.

Sivua päivitetty 19.5.2022 kello 15.15

Tutustu myös näihin kirjoituksiin

Marika Kinnunen 7.10.2019

Tutustumassa ranskalaiseen lasialan ammattikoulutukseen

Lasialan opettajat Sara Hulkkonen ja Marika Kinnunen yhdessä koulutuspäällikkö Minna Lemisen kanssa tutustuivat ranskalaiseen lasialan ammatilliseen koulutukseen kesäkuussa 2019. Matkan […]

Lue kirjoitus

Heini Kujala 26.11.2020

Palvelumuotoilu ja innovointia

Tänään ammattiopistossa aloittaa omasta henkilöstöstä koostuva ryhmä, joka opiskelee tuotekehitystyön erikoisammattitutinnon kahta tutkinnon osaa, palvelumuotoilu tuotekehitystyössä ja innovaattorina toimiminen. Palvelumuotoilu tarkoittaa […]

Lue kirjoitus