Työelämäkoordinaattori Suvi Hossi aikoo edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua yritysten ja ammatillisen koulutuksen välillä.
Ammattiopisto Tavastian työelämäkoordinaattorina lokakuussa aloittaneen Suvi Hossin tehtäviin kuuluu oppilaitoksen ja työelämän välisen yhteistyön kehittäminen ja opiskelijoiden työllistymisen edistäminen. Uusi tehtävä vastaa niin yritysten, oppilaitoksen kuin opiskelijoidenkin tarpeisiin.
Hossi ammentaa laajaan työnkuvaansa oppeja aiemmista työtehtävistään. Hän on aiemmin työskennellyt henkilöstön rekrytoinnin parissa, joten yritysten ja työnhakijoiden erilaiset tarpeet ovat tulleet tutuiksi vuosien varrella. Myös oppilaitosmaailma on ennestään tuttu, joten Tavastiaan hyppääminen on ollut helppoa ja luontevaa.
Nykyisessä työssään Hossi aikoo tehdä yhteistyötä niin koulutuspäälliköiden, eri alojen opettajien kuin yritystenkin kanssa. Hän osallistuu aktiivisesti rekrytointi- ja verkostoitumistapahtumiin, keskustelee työelämän toimijoiden kanssa ja edistää hyviä yhteistyökäytäntöjä. Hossin tärkein tavoite onkin päästä avoimeen keskusteluun työelämän edustajien kanssa, jotta työnantajat näkisivät ammatillisen koulutuksen tarjoamat mahdollisuudet laajemmin.
– Tätä työtä ei voi tehdä yksin, vaan sitä tehdään yhteisvoimin. Ajattelen, että olen täällä kaikkia varten ja että onnistuminen tehdään yhdessä.
Hossin on tarkoitus kerätä työssään tietoa työelämän ja yritysten toiveista. Dataa hyödynnetään toiminnan kehittämisessä, ja kehitystä myös seurataan, jotta yritysten näkökulma tulee aidosti huomioitua. Datan avulla voidaan esimerkiksi nähdä, minkä alan osaajia kaivataan ja miten hyvin tarpeeseen pystytään vastaamaan.
Hossin mukaan yritysten kannattaa myös itse ennakoida, millaisia työntekijä- ja osaamistarpeita niillä on lähitulevaisuudessa. Työvoiman tarpeeseen herätään usein vasta silloin, kun osaajia tarvitaan jo kipeästi. Pitkäjänteinen yhteistyö ammatillisen oppilaitoksen kanssa on usein ratkaisu yritysten tarpeisiin.
– Työelämä on haastavassa tilanteessa, joten työnantajien kannattaa hyödyntää opiskelijoissa olevaa potentiaalia. Ammatillisista oppilaitoksista valmistuu tulevaisuuden osaajia, joille kannattaa antaa mahdollisuus näyttää kykynsä.
Yrityksillä tärkeä rooli opiskelijoiden kouluttamisessa
Työelämän kanssa tehtävä yhteistyö on avainasemassa uusien osaajien kouluttamisessa. Hossin mielestä nimitys ammatillinen perustutkinto kuvaa tilannetta hyvin. Ammatin perusteet ja työssä tarvittava osaaminen saadaan oppilaitoksesta, mutta sen jälkeen osaamista ja itsevarmuutta kartutetaan töitä tekemällä. Muuttuvassa työelämässä uusien taitojen oppiminen jatkuu koko työuran ajan.
– Yrityksillä on itse asiassa opiskelijan ammatillisessa kehittymisessä iso rooli. Ensimmäinen työssäoppimispaikka ja ohjaaja voivat jäädä esikuvaksi, ja myönteiset kokemukset voivat kantaa pitkälle.
Hossi kannustaa yrityksiä olemaan rohkeasti yhteydessä ammatillisiin oppilaitoksiin ja kertomaan tarpeistaan. Alueelliseen osaajapulaan ei löydy ratkaisua, jos osaajia ei kouluteta yhteistyössä työelämän kanssa.
– Minuun voi ottaa yhteyttä, vaikka ei aivan tietäisi, mikä oma tarve on. Autan löytämään sopivan ratkaisun.
Sivua päivitetty 5.11.2024 kello 10.17