Yhteistyö Hämeenlinnan Yhteiskoulun ja Ammattiopisto Tavastian välillä toi käsityön iloa ja oppimisen riemua 8.-luokkalaisille. Oppilaat pääsivät valmistamaan kaavapainoja ja kankaisia kukkakoristeita ja tutustumaan samalla ammattiopiston opetustiloihin.
Maanantaina 30.9. ja viikkoa myöhemmin 7.10. Ammattiopisto Tavastiaan saatiin innokkaita vieraita, kun Hämeenlinnan Yhteiskoulun 8.-luokkalaisten valinnaisen käsityön ryhmä saapui tekstiili- ja muotialan opintojen tiloihin. Yhteistyö sai alkunsa, kun yhteiskoulun käsityönopettaja Anu Vartiainen suoritti itse valinnaista tutkinnonosaa ammattiopistolla kehittääkseen omaa osaamistaan. Silloin syntyi ajatus, että yhteistyötä koulujen välillä voisi syventää ja erilaisia tekniikoita voisi opettaa myös yläkoululaisille.
Ammattiopistolla järjestettyjen oppituntien aikana yläkoululaiset valmistivat kaavapainoja ja kukkaraudoilla kovetetuista kankaista erilaisia kukkia, joista oppilaat valmistavat suunnitelmansa mukaan soljen, pannan tai muun hiuskoristeen. Vartiaisen lisäksi oppilaita oli opastamassa Ammattiopisto Tavastian tekstiili- ja muotialan opettaja Laura Peltonen. Vartiaisen ja Peltosen oli helppoa opettaa yhdessä, sillä kahden opettajan voimin oppilaat voitiin jakaa kahteen pienempään ryhmään ja oppilaiden neuvomiselle jäi hyvin aikaa. Toisen ryhmän valmistaessa kaavapainoja aloitti toinen ryhmä kukkien valmistamisen.
Kaavapainot ja kukat valikoituivat tällä kertaa oppilaiden projekteiksi yksinkertaisesta syystä. Niiden valmistaminen on kohtuullisen helppoa ja lisäksi oppilaat voivat hyödyntää niitä eri tarkoituksiin.
– Pohdimme myös esimerkiksi huopatuotteiden tekemistä tämän ryhmän kanssa, mutta se on prosessina pidempi. Ajattelimme, että tämä on kiva ja oppilaat voivat hyödyntää valmistamiaan asioita myöhemmin, Vartiainen perustelee.
Kankaisten kukkien valmistaminen on monivaiheinen projekti, joka vaatii tekijältään sorminäppäryyttä ja kärsivällisyyttä. Ensin työhön valitaan kangas, joka kovetetaan. Kovetetusta kankaasta leikataan erikokoisia terälehtiä, jotka taivutetaan kuumennetun raudan avulla haluttuun muotoon. Vasta tämän jälkeen terälehdistä kootaan varsinaiset kukat. Oppilaat saavat valita, millaisen koristeen tekemiseen he kukkia käyttävät.
Kaavapainot puolestaan valmistetaan neliönmuotoisista kangaspaloista, jotka ommellaan yhteen ja täytetään riisillä. Lopuksi vielä viimeinenkin reuna ommellaan kiinni, jolloin lopputuloksena on pyramidimainen kätevästi liikuteltava paino. Myös kaavapainoille löytyy myöhemmin käyttöä, sillä oppilaat hyödyntävät niitä muissa koulutöissään.
Oppilaille vaihtelu oli virkistävää, ja he tarttuivatkin heti toimeen alkuohjeet saatuaan. Ahkeroinnin lomassa he pääsivät myös näkemään tekstiilialan opetustiloja ja erilaisia työvälineitä, kuten teollisuuskäyttöön suunniteltuja ompelukoneita. Yhteistyö koettiinkin hyödylliseksi puolin ja toisin.
Sivua päivitetty 15.10.2024 kello 11.51