Yleinen

Ennätysmäärä vieraskielisiä opiskelijoita Tavastiassa

26.8.2024

Ammattiopisto Tavastiassa on aloittanut paljon vieraskielisiä uusia opiskelijoita tänä syksynä. Tilastot elävät ja opiskelijoiden määrä kasvaa päivittäin. 22. elokuuta muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea puhui äidinkielenään 542 opiskelijaa. Kun opiskelijoita oli kyseisenä päivänä yhteensä 2 853, on vieraskielisten osuus 19 prosenttia opiskelijoista. Vielä on uusia vieraskielisten opiskelijaryhmiä myös alkamassa.

Ketterästi uutta koulutustarjontaa

Hämeenlinnan seudun kuntakokeilu ja muu verkosto auttoivat ennakoimaan tilannetta. Uusia ryhmiä on aloitettu ketterästi aikuisten perusopetuksessa. Aiemman kuuden ryhmän sijaan alkamassa on jo yhdeksäs samanaikainen opiskelijaryhmä. Myös TUVA-koulutukseen on valittu ryhmällinen aiempaa enemmän uusia vieraskielisiä opiskelijoita. Vieraskielisiä opiskelijoita on aloittanut paljon myös tutkinnon osa + opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot -ryhmissä logistiikassa, ravintola- ja cateringalalla sekä hoiva-avustajina. Nämä hyvin työllistävät alat ovat mainio polku koko tutkintoon tai työelämään suomen kielen taidon karttuessa. Suuri osa vieraskielisistä opiskelijoista opiskelee tutkinnoissa yhdessä suomea äidinkielenä puhuvien kanssa. Tukea heille on vahvistettu mm. tarjoamalla suomen kielen vahvistamista treeniopintoina.  

– Hurjan ylpeä olo on siitä, miten joustavasti kasvavaan koulutustarpeeseen on pystytty vastaamaan. Ohjauspalveluissa on tehty valtavasti töitä, että kaikki päätyisivät itselleen sopivaan opiskelupaikkaan, kiittelee monikulttuurisuuskoordinaattori Tiina Alhainen työkavereitaan.   

Jos opiskelupaikkaa ei vielä ole?

Vapaina on vielä hajapaikkoja eri koulutuksissa ja tutkinnoissa. Niihin ohjataan pääsääntöisesti kielikokeessa jo käyneitä hakijoita, joilla ensimmäinen haku ei tuottanut tulosta. Haussa on edelleen työvoimakoulutuksena rakennusalan koulutus maahanmuuttaneille.

Aloitamme tammikuussa uuden ryhmän aikuisten perusopetuksessa. Suuntaamme ryhmän Hämeenlinnan seutukunnan nuorille 16–20-vuotiaille, jotka tarvitsevat opiskelupaikan ja joiden suomen kielen taito on alkeistasolla. Koulutuksen kesto on 7.1.–30.5.2025. Ryhmään hakeudutaan 1.10.–17.11. Hakulinkki löytyy tästä: Maahanmuuttaneiden koulutus ja opiskelu| Ammattiopisto Tavastia (kktavastia.fi)  

Selvitämme myös mahdollisuutta lisätä TUVA-ryhmien määrää edelleen. Jos koulutuspaikka puuttuu vielä, kannattaa olla yhteydessä uraohjaaja Minna Tuomiseen tai opinto-ohjaaja Marko Salakariin. Selvitetään mahdollisuuksia. Tilanteet koulutuksissa vaihtelevat.

Pop up -päivässä oli iloinen kansainvälinen meno

Ammattiopisto Tavastian uusille opiskelijoille järjestettiin 21.8. Pop up -tapahtuma, jossa monikulttuurisuusteemoja pidettiin yllä kokoamalla uusilta opiskelijoilta tapoja tervehtiä eri kielillä. Me osaamme kohdata, hymyillä ja viestiä ystävällisyyttä toisillemme hyvinkin vähällä yhteisellä kielitaidolla – saimme myös koottua vinkkejä, miten sanoa “moi” eri kielillä kohdatessa.

– Oli hienoa kohdata uusia, innokkaita opiskelijoita, jotka opettivat monta tapaa tervehtiä, vaikka koneen näppis ei oikein taipunutkaan kirjoittamaan niitä kaikkia meidän tavastialaisten käyttämillä kirjainjärjestelmillä, iloitsee hauskoista juttutuokioista opiskelijoiden kanssa Tiina Alhainen.

ÄidinkieliPuhujien määrä
suomi2 298
arabia79
ukraina66
somali65
tuntematon38
venäjä33
turkki32
eesti, viro28
kurdi23
thai22
tigrinia22
ei virallinen kieli16
persia14
suahili14
ruotsi13
englanti12
espanja12
puola10
tagalog, bilibino7
burma5
+ 30 muuta pienempää kieliryhmää
Pop up -tapahtumassa kerättiin vinkkejä, miten sanoa “moi” eri kielillä.

Sivua päivitetty 26.8.2024 kello 12.20

Uusimmat uutiset

F-pajan tilat taipuvat moneen

Ammattiopisto Tavastian yhteiset tutkinnon osat eli YTOPK-osaston käyttöön on remontoitu Hattelmalantien F-rakennuksen toiseen kerrokseen täysin uudet tilat eli niin kutsuttu […]

Lue lisää

27.8.2024

Ennätysmäärä vieraskielisiä opiskelijoita Tavastiassa

Ammattiopisto Tavastiassa on aloittanut paljon vieraskielisiä uusia opiskelijoita tänä syksynä. Tilastot elävät ja opiskelijoiden määrä kasvaa päivittäin. 22. elokuuta muuta […]

Lue lisää

26.8.2024

Ammattiopisto Tavastia tarjoaa hakeutumisneuvontaa opinnoista kiinnostuneille

Hakeutumisneuvonnasta saa apua sopivan opiskelualan löytämiseen. Uuden palvelun on tarkoitus helpottaa opintoihin hakeutumista. Ammattiopisto Tavastia tarjoaa hakeutumisneuvontaa puhelimitse, Teamsissa tai […]

Lue lisää

26.8.2024