Suutareiden opinnoissa on läsnä luovuus sekä ilo uuden tekemisestä ja vanhan korjaamisesta. Haku syksyllä alkaviin opintoihin on auki nyt.
Outi Eskelinen on opiskellut Ammattiopisto Tavastiassa suutariksi elokuusta 2021 lähtien. Eskelinen on työskennellyt aiemmin maanrakennus- ja louhintatöissä, mutta joutui vaihtamaan ammattia terveydellisistä syistä.
– Käsityöt ja käsillä tekeminen ovat olleet aina olleet lähellä sydäntäni. Suutariliikkeiden asiakkaana olen ihastellut suutareiden ammattitaitoa ja heidän työtilansa ovat olleet hyvin kiehtovia paikkoja, Eskelinen kertoo.
– Lisäksi mielestäni tässä maailmassa on jo riittävästi tavaraa, joten olen ehdottomasti kenkien ja vaatteiden korjaamisen kannalla. Suutarin opinnoissa minua kiinnostaakin eniten korjauspuoli, hän sanoo.
Suomessa on kaksi oppilaitosta, joissa voi opiskella suutariksi, Hämeenlinnassa ja Kankaanpäässä.
Ylöjärvellä asuva Eskelinen valitsi Tavastian, koska oppilaitos vaikutti monipuolisemmalta ja kulkuyhteydet olivat paremmat. Opinnot ovat vastanneet Eskelisen odotuksia.
– Teoriaopetusta on vähän, opiskelussa painopiste on tekemisessä. Olen kokenut, että suutariopinnoissa on voinut vaikuttaa opintoihinsa omien valinnaisaineiden kautta. Minulla oli esimerkiksi viime keväänä korjausompelu valinnaisena kurssina.
Kursseja pystyy suorittamaan myös TJK-paikoilla eli työpaikalla järjestettävän koulutuksen yhteydessä. Eskelinen on ollut harjoittelussa kahdessa paikassa.
– Ensimmäinen paikka oli Näsin Suutari Tampereella, jossa olin kuukauden harjoittelussa. Toinen TJK-paikka on Hämeenkyrön suutari, jossa olin vajaa kaksi kuukautta viime keväänä, ja jossa olen ollut tämän lukuvuoden perjantaisin harjoittelussa. Molemmissa paikoissa olen oppinut paljon kenkien korjauksesta, hän kiittelee.
Luovaa oppimista
Kivointa opiskelussa on Outi Eskelisen mielestä ollut tietysti uuden oppiminen.
– Muistan vielä ensimmäisen päivän pinkomossa, kun mietin itsekseni, voiko edes olla totta, että jotain tällaista (kenkien valmistusta) voi opiskella, hän henkäisee.
Eskelinen on iloinen myös suutariopettajien ja -opiskelijoiden ilmapiiristä ja yhteishengestä.
– Kaveria autetaan ja usein pohditaan yhdessä eri vaihtoehtoja jonkin tuotteen ulkonäköön tai vastaavaan liittyen. Mahdollisuus omana opintopolkuun jokaisen opiskelija kohdalla on hyvä juttu. Kivaa on ollut tutustua myös muihin Kätevä-alan opiskelijoihin ja opettajiin.
Suutareiden työllisyysnäkymistä kysyttäessä Eskelinen toteaa, että isoimmissa kaupungeissa on jonkin verran työpaikkoja, mutta useimmat suutarit ovat yrittäjiä.
Hän suositteleekin suutariopintoja kädentaidoista kiinnostuneille, luoville ihmisille, joille yrittäjähenkisyys ei ole pahitteeksi.
– Tavastian suutariopinnoissa luovuutta saa käyttää. Tavallisesti annetaan tehtävä ja tehtävälle raami, mutta jokainen saa tehdä ”omannäköisen” lopputuloksen, Eskelinen kehuu.
Tutustu Outin opiskelumatkaan Instagramissa @matkasuutariksi
Hae suutariopintoihin nyt! Haku tekstiili- ja muotialan perustutkintoon on auki 14.5.2023 saakka ja opinnot alkavat 3.8.2023. Lue lisää nettisivuiltamme.
Sivua päivitetty 24.4.2023 kello 12.30