Oppisopimuksen teko on helppoa, nopeaa ja hyödyllistä. Näin vakuuttaa Hämeenlinnan Original Sokos Hotel Vaakunan vuoropäällikkö Tuija Järvenoja, jonka alaisuudessa Ammattiopisto Tavastian opiskelija Matias Heporauta on työskennellyt kahtena kesänä sekä myös opintojen ohessa. Nyt Heporauta valmistuu joulukuussa hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnosta tarjoilijaksi ja jatkaa Vaakunan Le Blason -ravintolassa vakituisena työntekijänä.
Vaakunaan Matias Heporauta päätyi, kun ravintola-, catering- ja elintarvikealan lehtori Anu Piirainen otti yhteyttä Tuija Järvenojaan. Vaakunassa ei aiemmin ollut ollut oppisopimusopiskelijoita, erilaisia harjoittelijoita kylläkin.
– Koska Matias oli niin vakuuttava työntekijä, otimme hänet heti myös kesätöihin oppisopimuksella, Järvenoja kertoo.
Oppisopimuksen tekeminen kesän ajaksi on tarkoittanut sitä, että opinnot ovat edenneet sujuvasti myös kesälomalla. Ja kun yksi oppisopimuskausi päättyi ja tarvittavat näytöt oli suoritettu, aloitettiin seuraava. Niinpä Matias on ollut ihan oikeasti töissä opiskelujen ohessa ja opinnot ovat samalla edistyneet oppisopimuksen ansiosta. Työvuorot on soviteltu niin, että tarvittaessa Matias on voinut osallistua koululla opetukseen.
Oppisopimuksen teko ei nykypäivänä vaadi mittavaa byrokratiaa tai papereiden pyörittelyä. Tuija Järvenojan mukaan oppisopimuksen solmiminen on jopa helppoa.
– Täytimme Anun kanssa muutaman lomakkeen ja lähetin ne Hämeenmaan konttorille tiedoksi. Anun kanssa on sovittu, mitä Matiaksen on milloinkin pitänyt oppia ja saatu kriteerit arviointiin. Oppisopimusjakson päätteeksi on sitten käyty aina arviointikeskustelu ja kuitattu näytöt annetuiksi, Järvenoja kertoo.
Oppisopimuksen voi siis nykyään tehdä myös lyhyeksi aikaa, esimerkiksi juuri kesän ajaksi.
– Monilla saattaa olla vielä virheellinen käsitys, että jos ottaa oppisopimusopiskelijan, hän pyörii työpaikalla seuraavat kaksi vuotta. Näin asia ei kuitenkaan enää ole, Järvenoja painottaa.
Oppisopimusopiskelijalla täytyy olla työpaikalla työpaikkaohjaaja, joka vastaa opiskelijan arjen sujuvuudesta työpaikalla ja opastaa talon tavoille. Myös muiden työntekijöiden täytyy huomioida oppisopimusopiskelija.
– Kaikkien täytyy tiedostaa, että kyseessä on opiskelija, jolla ei välttämättä ole kaikki samat tiedot ja taidot. Hänelle täytyy kertoa huolellisesti, mitä tehdään ja miten. Matias oppi kaiken nopeasti ja on nykyään ihan täysivaltainen työyhteisön jäsen, Järvenoja kehuu.
Tuija Järvenojalla on oppisopimuksen hyödyntämisestä vain hyvää sanottavaa.
– Tämä on todella yksinkertainen juttu, jota ei tarvitse pelätä ainakaan byrokratian puolesta. Suosittelen lämpimästi!
OPPISOPIMUS
- voidaan solmia lyhyeksikin aikaa
- vähintään 25 työtuntia/viikko
- TES:n mukainen palkka
- työpaikalla oltava työpaikkaohjaaja
Oppisopimuksella voi suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkintoja, jotka antavat saman pätevyyden kuin ammattikoulu sekä saman jatko-opintokelpoisuuden kuin lukio/ammattikoulu. Tutkintoja on yli 160. Oppisopimusopiskelija voi suorittaa oppisopimuksella tutkinnon osan tai vaikka koko tutkinnon. Oppisopimuskoulutuksen kesto voi olla viikoista muutamiin vuosiin.
Sivua päivitetty 4.12.2019 kello 15.48