Semifinaaliin osallistuneita opiskelijoita ja finalistit kokoontuivat Taitaja-kahveille Punaportin kahvilaan yhteiseen juttutuokioon ja kertaamaan kisatunnelmia. Paikalla oli myös Tavastian kisassa ohjaavia opettajia ja muita Taitaja-työssä mukana olevia.
Ammattiopisto Tavastian kaikkiaan 16 semifinalistista kolme taituroi itsensä finaaliin asti. Puhtauspalvelualalta jatkoon menivät Niina Rajamäki ja Aune Tihekari. Leipurikondiittoreista finaalissa taistelee Marem Tseloeva. Semifinaalikokemus oli opettavainen, ja tulevaa finaalia odotettiin jännittyneinä mutta luottavaisina. Varmuus omasta osaamisesta kasvaa kokemuksien myötä, eikä mitään yllättävää pitäisi tulla vastaan. Tehtäviä varten on harjoiteltu, ja ne vaativat oman alan laajaa ja hyvää hallitsemista, mutta ei sen enempää.
Ammattiopisto Tavastian tuore rehtori Mikko Siirilä on ollut mukana Taitaja-kisoissa monesti aiemmissa tehtävissään, ja hän on myös toiminut opiskelijoiden valmentajana finaalissa saakka. Hän suhtautuukin Taitaja-kisoihin erittäin positiivisesti ja kiitteli kaikkia kilpailuun osallistuneita rohkeudesta. Jo osallistuminen semifinaaleihin on kova juttu ja CV-merkinnän arvoinen.
– Taitaja-kisa on suuri mahdollisuus haastaa itseä ja mennä vähän sinne epämukavuusalueellekin. Taitajiin osallistuminen on tuloksesta riippumatta hieno ja kasvattava kokemus. Hienoa, että opiskelijat osallistuvat kilpailuihin, hän sanoo.
– On erittäin tärkeää järjestää monenlaista tukea sitä tarvitseville opiskelijoille, mutta tärkeää on myös tarjota osaaville ja motivoituneille opiskelijoille jotain ekstraa perusoppimispolun päälle. Taitaja-kisa on juuri sitä ekstraa, hän lisää.
Jyrki Alanko on kokenut Taitaja-opettajaohjaaja. Hänen tavoitteenaan on saada joka vuosi neljä talotekniikan opiskelijaa osallistumaan semifinaaleihin. Alanko on ollut mukana opiskelijoineen edellisenä kolmena vuonna. Tällä kertaakin finaalipaikka oli todella lähellä, mikä tuo lisää intoa jatkoon. Opiskelijat ovat eri vuosikurssilaisia ykkösistä kolmosiin.
– Vaatii panostusta, että tällainen Taitaja-kulttuuri alkaa kukoistaa oppilaitoksessa ja tulee osaksi luonnollista oppimisympäristöä. Se vaatii innostuneita opettajia ja myös resursseja eli sitä aikaa, ja kyllähän siitä kulujakin jonkin verran tulee, hän sanoo.
Alanko ideoi myös mahdollisia sisäisiä osaamiskisoja Tavastiaan, jossa voisi harjoitella Taitajaakin varten etukäteen. Tehtävät ovat aika lailla tiedossa ennestään, joten niitä voisi harjoitella samantapaisessa kisatilanteessa. Kisat vaativat paineensietokykyä, mikä taas kehittyy osallistumalla kilpailuihin. Siksi Taitajiin kannattaa lähteä jo ensimmäiselläkin vuosikurssilla katsomaan, miten tällainen tilanne sopii itselle.
Oppia olisi tarkoitus hakea myös toisesta oppilaitoksesta.
– Tredu on vahva Taitaja-osallistuja ja -osaaja, suunnittelemme ekskursiota sinne, jos saisimme sieltä neuvoja ja vinkkejä, Alanko sanoo.
Opiskelija, kiinnostuitko Taitaja-kisasta? Ota asia puheeksi oman opettajasi kanssa ja tule rohkeasti mukaan vuoden 2026 Taitajiin!
Taitaja-finaalit Turussa 5.–8.5.2025.


Sivua päivitetty 27.3.2025 kello 11.29