Yleinen

Herätä aivot huomaamaan rasismi, neuvovat opiskelijat

22.3.2021

Nyt vietetään rasismin vastaista viikkoa, jolloin nostetaan esiin rasismiin ja yhdenvertaisuuteen liittyviä teemoja myös Tavastiassa.

Monikulttuurisuuskoordinaattori Tiina Alhainen kävi rasismin vastaisen viikon tiimoilta tapaamassa yhtä Ammattiopisto Tavastian maahanmuuttajaryhmistä, aikuisten perusopetuksen ryhmää YY19PBPO. Ryhmä opiskelee kurssia Katsomukset ja ihmisoikeudet.

Maahanmuuttajaopiskelijoiden ryhmä ennen viimeisimpiä koronarajoituksia.

Mitä rasismi on?

Opiskelijoiden kanssa keskusteltiin rasismista, sen syistä, sen ilmenemisestä ja siitä, mitä Tavastiassa voidaan yhdessä tehdä rasismin vähentämiseksi.

– Rasismi on sitä, että ajatellaan toisen olevan alempana ja huonompi kuin itse on. Rasismin takana on usein tunne siitä, että itse on muiden alapuolella ja silloin tulee hyvä olo, kun saa itse polkea toisia alemmas. Rasismi tekee näin oman olon vähän paremmaksi ja helpommaksi, opiskelijat pohtivat.

– Rasismia on sekä samasta että eri maista tulevien kesken. Oikeastaan kaikissa ja kaikkialla on vähän rasismia. Syrjintää on eri uskontojen, eri poliittisten ryhmien, naisten ja miesten, köyhien ja rikkaiden välillä. Rasismia on sekä suomalaisten ja suomalaisten kesken, suomalaisten ja maahanmuuttajien välillä että eri maahanmuuttajaryhmien välillä, kertovat opiskelijat.

Opiskelijat näkivät perheen ja vanhempien merkityksen hyvin suurena siinä, mitä lapsi oppii ajattelemaan toisista ihmisistä. Rasistinen ajattelu syntyy perheessä. On tärkeää, miten lapsille puhutaan erilaisista ihmisistä.

Rasismia Tavastiassa? Miten sitten toimitaan?

Yleinen käsitys ryhmässä oli, että maahanmuuttajien on oikein hyvä opiskella Tavastiassa ja rasismia ei ole. Kavereiden rasismikokemukset koulussa olivat yleisimmin sitä, että kun maahanmuuttajat opiskelevat yhdessä suomalaisten kanssa, jotkut suomalaisista opiskelukavereista eivät halua puhua tai tehdä ryhmätöitä maahanmuuttajien kanssa. Sitten opettaja laittaa maahanmuuttajat pienryhmäksi keskenään eikä kielitaito kehity tai saa suomalaisia ystäviä. Rasismia on myös maahanmuuttajien kesken, esimerkiksi shia- ja sunnimuslimien välillä.

– Tärkeää on puhua, jos kohtaa rasismia koulussa. Usein voi aloittaa puhumalla omalle opettajalle tai jollekin koulun työntekijälle, johon luottaa. Tärkeää on, että rasismista puhutaan, herätetään aivot huomaamaan omat ennakkoluulot ja rasismi ympärillä. Joskus tulee loukanneeksi vahingossa, vaikka ei tarkoittanutkaan sitä ja toinen saattaa ymmärtää sen rasismina, selventävät opiskelijat.

Puhuttiin myös siitä, mitä voi tehdä, jos rasistisesti käyttäytyvä on koulun henkilökuntaa tai muualla työssä, vaikkapa poliisi tai sosiaalityöntekijä. Silloinkin puhuminen ja asian esiin tuominen on tärkeää. Henkilökunnassakin kaikilla on esimies, jonka tehtävä on puuttua rasismiin. Usein kannattaa sanoa suoraan asiasta, jos loukkaantuu jonkun sanomisista. Jos asiasta itse sanominen pelottaa, kannattaa asia ottaa esiin jonkun muun henkilökuntaan kuuluvan kanssa, joka osaa viedä asiaa eteenpäin. Yksin ei tarvitse jäädä. Tavastia on sitoutunut siihen, että rasismia ei hyväksytä ja siihen puututaan.

– Oli mukava kuulla opiskelijoiden näkökulmasta, että hyvin tuossa onnistutaan. Erityisesti ilahdutti se, että opiskelijat kantavat vastuuta yhdenvertaisuuden edistämisessä ja rasismin torjunnassa. Hyvin on katsomukset ja ihmisoikeudet hallussa ja pohdinnassa ryhmällä, iloitsee Tiina Alhainen.

Tiina Alhainen, monikulttuurisuuskoordinaattori

Sivua päivitetty 22.3.2021 kello 09.13

Uusimmat uutiset

Ammattiopisto Tavastialle valittiin uusi rehtori

Koulutuskuntayhtymä Tavastian yhtymähallitus päätti valita ammattiopiston rehtorin virkaan Mikko Siirilän ja varalle Riikka Lehdon. Ammattiopisto Tavastian rehtorin virkaa haki 20 […]

Lue lisää

22.11.2024

Teknologia-alalla tarvitaan lisää osaajia – teknologiatiistai esitteli opinto- ja uramahdollisuuksia

Tavastialla vietettiin 19.11. valtakunnallista teknologiatiistaita, jonka tarkoituksena on innostaa alalle hakeutumiseen. Teknologiatiistai on vuosittainen valtakunnallinen tapahtumapäivä, jossa yläkoululaiset, toisen asteen […]

Lue lisää

19.11.2024

Työelämäkoordinaattori rakentaa siltoja oppilaitoksen ja työelämän välille

Työelämäkoordinaattori Suvi Hossi aikoo edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua yritysten ja ammatillisen koulutuksen välillä. Ammattiopisto Tavastian työelämäkoordinaattorina lokakuussa aloittaneen Suvi Hossin […]

Lue lisää

5.11.2024