Yleinen

Baarimestari ja baaritarjoilija ovat juomapuolen ammattilaisia

19.8.2020

Baarimestariopiskelijat ja opettaja rivissä
Baarimestariopiskelijat harjoittelivat lähiopetuspäivässä vodkadrinkkien valmistusta. Kuvassa vasemmalta Jonna Ojanen, Ninni Viljanen, opettaja Juha Haavisto sekä Johanna Laiho.

Ammattiopisto Tavastia tarjoaa ravintola-alasta ja erityisesti baaritiskin takana työskentelemisestä kiinnostuneille monipuoliset ja laadukkaat kouluttautumismahdollisuudet.

Tavastiassa voi suorittaa tarjoilijan perustutkinnon sekä tutkinnon osina baaritarjoilijan ja ravintolan asiakaspalvelun moniosaajan koulutukset. Baarityöskentelyn osaamista syventämään pääsee suorittamalla ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon eli baarimestarin koulutuksen.

Baarimestari tietää ja osaa

Baarimestarin koulutukseen haetaan jatkuvassa haussa. Koulutus alkaa siis sopimuksen mukaan. Jotta voi suorittaa baarimestarin tutkinnon, täytyy pohjana olla alan peruskoulutus (esimerkiksi tarjoilijan tai kokin tutkinto) tai työkokemusta anniskeluravintolasta. Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella, jos hakijalla on valmiina alan työpaikka.

Baarimestareiden koulutuksesta vastaa opettaja Juha Haavisto, monipuolisen työkokemuksen omaava baarimestari itsekin. Haaviston mukaan hyville ja persoonallisille baarimestareille on kysyntää, etenkin isommissa kaupungeissa. Juomatuntemuksen merkitys alalla on kasvanut samalla kun asiakkaista on tullut entistä tiedostavampia.

– Jos ravintolassa ennen pelkästään ruuan alkuperä oli tärkeää, niin nykyään juoman rooli on muuttunut ja siitä ollaan myös hyvin kiinnostuneita. Käsityöalat ovat nosteessa, mikä näkyy ravintolamaailmassa esimerkiksi pienpanimotrendinä ja ginien valmistuksessa sekä ihmisten harrastuneisuudessa, Haavisto kertoo.

Baarimestareiden työ ei siis ole pelkästään cocktailien tekemistä, vaan tuotteet ja niiden historia täytyy tuntea monipuolisesti.

– Hyvällä baarimestarilla täytyy olla uteliaisuutta ja halua oppia. Tässä hommassa täytyy kehittää itseään koko ajan, sillä asiakkaiden vaatimustaso kasvaa, kun tietoa on saatavilla yhä enemmän, Haavisto sanoo.

Nykyään ravintolan johto ei myöskään enää sanele baarimestareiden vuorosanoja asiakkaan lähestyessä, vaan baarimestarin oma persoona saa näkyä.

– Baareja ei voi laittaa tiettyyn muottiin, vaikka nykyään onkin esimerkiksi viineihin ja oluisiin erikoistuneita baareja. Baarimestarin ammattitaitoa on tuottaa yritykselle sen liikeideaan sopivaa lisäarvoa, Haavisto painottaa.

Lähipäivissä testataan ja kokeillaan

Baarimestarin koulutus Ammattiopisto Tavastiassa on monimuoto-opiskelua, ja jokaiselle opiskelijalle räätälöidään oma osaamisen kehittämissuunnitelma. Lähipäiviä on kuukaudessa 6–8, ja niiden aikana harjoitellaan tuotetuntemusta, juomasekoituksia ja valmistustekniikoita. Haastattelupäivänä opiskelijat treenasivat vodkasekoitusten tekemistä rennolla meiningillä.

– Lähipäivinä tehdään sellaisia asioita, joihin ei työpaikalla ole aikaa perehtyä, Helsingissä muun muassa Hotelli Kämpissä ja Hotelli Tornissa työskennellyt Haavisto toteaa.

Baarimestarin koulutus kestää keskimäärin puolitoista vuotta, jonka aikana opiskelija pääsee kehittymään baarialan moniosaajaksi.

– Baarimestarin koulutus on erinomainen tutkinto tiskin takana työskentelyyn ja osaamisensa pääsee varmasti näyttämään, Haavisto kannustaa.

Baaritarjoilijan koulutus antaa lähtölaukauksen alalle

Ammattiopisto Tavastia tarjoaa baarissa työskentelystä kiinnostuneelle mahdollisuuden tutustua alaan suorittamalla ravintola- ja catering-alan tutkinnosta juomien myynti ja tarjoilu -tutkinnon osan eli baaritarjoilijan koulutuksen.

Baaritarjoilijan koulutukseen pääsyvaatimuksena on vain kiinnostus alaa kohtaan, riittävä suomen kielen taito sekä suoritettu peruskoulu. Koulutus alkaa seuraavan kerran 21.9.2020 ja kestää 13.12.2020 saakka. Hakuaika päättyy 8.9.2020!

Baaritarjoilija oppii muun muassa juomasekoitusten ja drinkkien valmistukseen liittyviä tekniikoita sekä juomatietouden teoriaa. Koulutuksen aikana kehittyvät myös asiakaspalvelutaidot.

– Baaritarjoilijan koulutukseen kannattaa hakea, vaikka ei olisikaan varma, mitä haluaa tulevaisuudelta. Koulutus voi olla askel kohti lisäopintoja ja sen kautta saattaa avautua erilaisia työmahdollisuuksia. Baarityöskentely sopii henkilölle, joka pitää ilta-, yö- ja viikonlopputyöstä ja haluaa tehdä työtä lähellä asiakkaita, sanoo koulutuspäällikkö Merja Kytöaho Ammattiopisto Tavastiasta.

HAE KOULUTUKSIIN JA LUE LISÄÄ

Baarimestari

Baaritarjoilija

Sivua päivitetty 19.8.2020 kello 12.48

Uusimmat uutiset

Kevään yhteishaussa Ammattiopisto Tavastiaan valitut opiskelijat

Ammattiopisto Tavastiaan on kevään 2024 yhteishaussa valittu 561 uutta opiskelijaa. Alta löydät uusien opiskelijoiden nimet 13.6. tilanteen mukaisesti. Oppilaitos ei […]

Lue lisää

13.6.2024

Tavastiaan hopeaa Taitajista

Taitaja2024-finaali järjestettiin Kuopiossa toukokuussa. Tavastian opiskelija Henri Murtonen kilpaili logistiikan P5-sarjassa ja palasi kotiin hopeamitalistina. Taitaja2024-kilpailu järjestettiin toukokuussa Kuopiossa.  Taitaja-kilpailussa […]

Lue lisää

29.5.2024

Onnea ammattiin valmistuneille

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 6.4.–31.5.2024 välisenä aikana yhteensä 263 opiskelijaa. Heistä 26 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Päivämäärä nimen […]

Lue lisää

28.5.2024