Koko Koulutuskuntayhtymä Tavastia on mukana ympäristötalkoissa monin eri tavoin. Mitä konkreettisia toimenpiteitä hallinnossa ja oppilaitoksissa tehdään tällä hetkellä kestävän kehityksen parantamiseksi?
Tehtävämme on ylläpitää ja luoda uutta osaamista sekä rakentaa parempaa ja kestävämpää tulevaisuutta.
Kestävä kehitys näkyy vahvasti sekä strategiassa että arjessa. Tavastiassa puhutaan kestävästä tulevaisuudesta. Sillä tarkoitetaan mm. ekologista kestävyyttä, turvallisuutta, monikulttuurisuutta, kansainvälisyyttä, sosiaalista kestävyyttä, yrittäjyyttä, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä taloudellisuutta.
Ihan tavastialainen -tiimi on otettu käyttöön syksyllä 2022. Tiimissä on Tavastian koko henkilökunta ja opiskelijat kaikista kuntayhtymän oppilaitoksista, yhteensä noin 5 100 henkilöä. Kestävän tulevaisuuden tekijät -kanavalla keskitytään mm. vastuulliseen viestintään ja ympäristöasioihin.
Vietämme yhteisiä teemaviikkoja oppilaitoksissamme, mm. viikolla 7 Hyvinvoiva Tavastia ja viikolla 41 valtakunnallinen Energiansäästöviikko.
Henkilökunta voi tuoda kehittämisideoitaan Jatkuvan parantamisen työkalun kautta. Opiskelijoilla on myös mahdollisuus esittää ideoita ja aloitteita sähköisesti Tuliko idea? Tee aloite! -linkin kautta.
Tavastiassa on kaikkien käytössä CRnet-tietokanta, jossa on ajankohtaista faktaa vastuullisuudesta päivä kerrallaan Suomesta ja maailmalta.
Kulutusseurantaa tehdään mm. energiasta, sähköstä ja vedestä.
Energiansäästötoimenpiteitä pohditaan koko kuntayhtymässä.
Ravitsemis- ja siivouspalvelut luovat parhaillaan omaa ympäristöohjelmaa tavoitteineen ja toimenpiteineen. Tavoitteena on hakea Ekokompassi-ympäristösertifikaattia.
Henkilökunnalla on mahdollisuus hankkia työsuhdepolkupyörä.
Hankinnoissa pyritään huomioimaan kestävä kehitys
Visiotamme mukaillen: Kestävän tulevaisuuden tekijät Tavastiasta.
Ammattiopisto Tavastia
Ammattiopisto Tavastialla on OKKA-säätiön myöntämä Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatti jo vuodesta 2017. Sertifikaatti päivitettiin keväällä 2022.
Kestävä tulevaisuus on keskeinen osa opiskelijan polkua opiskelijavalinnasta valmistumiseen saakka.
Ammattiopiston rakennuksissa käytetään erilaisia energialähteitä, kaukolämpöä, maalämpöä, aurinkosähköä ja kaasua. Aurinkosähkön tuottamaa energian tehoa voi seurata henkilökunnan selaimen aloitussivulta. Sähkösopimus on tehty vesisähköstä.
Olemme mukana valtakunnallisessa VASKI-hankkeessa, Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus.
Vuosittain tehdään sovitun teeman mukainen sisäinen auditointi jokaisella osastolla.
Opiskelijoilla on mahdollisuus valita opinnoissaan erilaisia opintopolkuja, esim. kestävän tulevaisuuden polku, kaksoistutkintopolku, kansainvälisyyspolku tai yrittäjyyspolku.
Uusien tutkintojen ammattitaitovaatimuksissa kestävään toimintaan kiinnitetään enemmän huomiota kuin aikaisemmin.
Hyvinvointi virtaa -teemaviikkoa vietetään vuosittain viikolla 40, #amistekeehyvää
Vanajaveden Opisto
OKKA-säätiö myönsi Vanajaveden Opistolle vuonna 2020 sertifikaatin kestävän kehityksen työstä. Kehitystyö on jatkunut osana opiston toimintaa ja keväällä 2023 on vuorossa sertifikaatin uusiminen.
Vanajaveden Opisto edistää kestävää elämäntapaa kannustamalla aiheen pohdintaan ja keskusteluun sekä järjestämällä koulutuksia ja toimintaa hyvän tulevaisuuden eteen.
Opistolla on kestävän tulevaisuuden työryhmä, EkoVOP.
Käytössä on EkoVOP-logo, jolla korostetaan kestävän tulevaisuuden viestintää.
Opiston järjestämillä kursseilla lisätään tietoa kierrätyksestä ja säästeliäästä materiaalin kulutuksesta, digitaalisuuden hyödyntämisestä opiskelussa, monikulttuurisuudesta ja suvaitsevaisuudesta, rikkaasta kansallisesta ja kansainvälisestä kulttuuriperinnöstä, luovuudesta ja ongelmanratkaisutaidoista sekä liikunnallisesta elämäntavasta.
Useilla kursseilla kestävää tulevaisuutta käsitellään aihepiirien ja kurssien sisältöön sopivilla tavoilla. Kursseilla opiskellaan monipuolisesti, suunnitelmallisesti ja yhdessä oivaltaen.
Merkityksellinen ja arvokkaaksi koettu elämä sekä ihmisen toiminnan sopeuttaminen maapallon kestokykyyn ja luonnonvarojen riittävyyteen ovat askelmerkkejä parempaan tulevaisuuteen.
Kestävä kehitys huomioidaan Kestävän kehityksen portaat -kulttuuri-identiteetin tunnistamisesta tulevaisuuden asiantuntijaksi -hankkeissa.
Hämeenlinnan lyseon lukio on valinnut sertifikaatin hakua valmistelevan työryhmän, johon kuuluu henkilökunnan lisäksi opiskelijoita.
Lyseon opettaja osallistuu sosiaalisen kestävyyden koulutukseen.
Kestävä kehitys on huomioitu uudessa opetussuunnitelmassa.
Vahvistetaan opiskelijoiden osallisuutta.
Kestävän kehityksen teemaviikkoja vietetään lukioissa, Kaurialan lukiossa energiansäästöviikkoa ja Lyseolla sosiaalisen kestävyyden viikkoa keväisin ja lisäksi Osaatko lajitella -tapahtumapäivää.
Kestävän kehityksen periaatteista laitetaan säännöllisesti infoa sosiaaliseen mediaan.
Vähennetään ruokahävikkiä, kopiointia ja tulostusta.