Tällä viikolla vietetään Yrittäjän viikkoa sunnuntaina 5.9. olevan Yrittäjän päivän hengessä. Tänä vuonna Yrittäjän päivän teemana on yrittäjyys ja kulttuuri.
Hämeenlinnan lyseon lukion luovan yrittäjyyden linjan opiskelijat sekä joukko Ammattiopisto Tavastian merkonomiopiskelijoita vietti keskiviikkona 1.9. Yrittäjän viikon tempauspäivää. Mukana oli yhteensä noin 40 opiskelijaa.
Päivä alkoi yhteisellä aamukahvilla, jossa lyseon YRI-linjalla opiskellut ja nykyinen HAMKin opiskelija Ilona Siren kertoi omasta opiskelupolustaan ja mahdollisuudesta suorittaa HAMKin väyläopintoja jo toisen asteen opintojen aikana. Tarpeeksi väyläopintoja suorittamalla on mahdollista päästä HAMKiin ilman pääsykoetta tai todistusvalintaa.
Tämän jälkeen opiskelijat siirtyivät kuulemaan Hämeenlinnan Parkki Business Parkista lähetettyä striimausta, jossa puhuivat Perttu Pölönen ja Ville Availa teemalla Tulevaisuus & maailman muutos.
Vaahtokarkkihaaste
Päivän viimeisenä ohjelmanumerona oli Nuori Yrittäjyys -ohjelman aluepäällikkö Virve Turusen vetämä The Marshmallow Challege -kisa, jossa opiskelijat pääsivät joukkeittain suorittamaan haastetta.
Tehtävänä oli rakentaa 20 raa´asta spagetista, maalarinteippirullasta, langanpätkästä sekä vaahtokarkista mahdollisimman korkea rakennelma 18 minuutin aikana. Ajan loputtua vaahtokarkin piti pysyä rakennelman huipulla ainakin kuvan ottamisen ajan.
– Tehtävän ideana on ruokkia tiimityötä ja luovuutta, Turunen kertoo.
Kaikista rakennelmista tuli hyvin erinäköisiä ja -kokoisia, ja osa opiskelijoista hyödynsi tilan kiinteitä rakennelmia sääntöjä hipoen. Voittajaksi julistettiin lopulta lyseon ensimmäisen vuoden opiskelijoiden joukkue, johon kuuluivat Mirella Pulkkinen, Alva Tiirikkala, Eero Ihalainen ja Emma-Reetta Lötjönen.
Tehtävän jälkeen Turunen kertoi, että samaa tehtävää on teetetty vuosien ajan ympäri maailmaa erilaisilla ihmisillä ja pyysi arvaamaan, ketkä ovat suoriutuneet parhaiten ja ketkä huonoiten.
Lyseon opettaja Tuija Tiala arvasi ihan oikein, että parhaiten menestyneitä ovat olleet päiväkotilapset. Toisessa ääripäässä ovat Turusen mukaan olleet kauppatieteiden opiskelijat. Tämä on Turusen mukaan osoitus siitä, että joskus voi menestyä parhaiten, kun vaan lähtee tekemään ja ratkaisee ongelmia sitä mukaa, kun niitä tulee vastaan, eikä suunnittele liikoja etukäteen.
Yrittäjyysopinnot kehittävät
Opiskelijoiden tehtävänä oli päivän aikana ottaa kuvia ja tallettaa niitä yhteiselle kuva-alustalle. Samalla harjoiteltiin tärkeitä markkinointitaitoja omia tulevia NY-yrityksiä varten.
Mukana olleet merkonomiopiskelijat ovat kaikki aloittaneet Nuori Yrittäjyys -organisaation Vuosi yrittäjänä -ohjelman, ja ensimmäisen vuoden lyseolaisilla tämä tulee eteen keväällä. Opiskelijat odottavat tätä innolla, mutta sitä ennen on luvassa muiden yrittäjänä tarvittavien taitojen opiskelua.
– Minua kiinnosti YRI-linjalle hakeminen, koska täällä pääsee kehittämään itseään ja omia vahvuuksiaan, tuumaa Mirella Pulkkinen.
– Samat sanat, ja oikeastaan koko YRI-linjan kokonaisuus tuntui kiinnostavalta, Alva Tiirikkala myötäilee.
Tilaisuudessa esittäytyi myös Hämeen Uusyrityskeskuksen yritysneuvoja Janne Korpela, joka kertoi opiskelijoille Uusyrityskeskuksen palveluista ja mahdollisuuksista yrittäjyyden alkutaipaleella. Hän kehotti opiskelijoita tulemaan rohkeasti juttusille, jos on vähänkään kysyttävää tai innostusta aloittaa yrittäjänä tai tulevaisuudessa jatkaa NY-yrityksen taivalta.
Tulevaisuuden yrittäjät tulevat Tavastiasta!
Sivua päivitetty 1.9.2021 kello 14.26