Urheiluakatemia Tavastian uutena koordinaattorina aloittaa elokuun alussa Jarkko Savijoki. Savijoki työskentelee Ammattiopisto Tavastiassa kaupan ja tietojenkäsittelyn lehtorina, ja jatkossa hän käyttää puolet työajastaan Urheiluakatemian koordinaattorin tehtäviin. Entinen jääkiekkoammattilainen odottaa uutta pestiään innolla.
– Urheilu on aina ollut itselle tärkeä juttu, ja valmentajana ja joukkueenjohtajana toimimisen myötä urheilijan kehittämisestä on tullut yhä tärkeämpää. Opettajan ja koordinaattorin työn yhdistäminen tuntuukin nyt oikeastaan unelmahommalta, Savijoki iloitsee.
Tähän saakka koordinaattorin tehtävää on hoitanut Lasten Liikunnan Tuen toiminnanohjaaja Juha Liedes, joka siirtää viestikapulan Savijoelle hyvillä mielin.
– Koordinaattorin tehtävä on mielenkiintoinen ja sopii varmasti Jarkolle hyvin, hänellä kun on omakohtaistakin kokemusta huippu-urheilun ja opiskelun yhteensovittamisesta, Liedes uskoo.
Urheiluakatemia yhdistää opiskelun ja urheilun
Urheiluakatemia Tavastia on seudullinen nuoren urheilijan opiskelun ja urheiluvalmennuksen yhdistävä toimintaorganisaatio. Urheiluakatemiatoiminta on Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön alaista, ja Urheiluakatemia Tavastian paikallisesta koordinoinnista vastaa Koulutuskuntayhtymä Tavastia.
Urheiluakatemia Tavastia on toiminut vuodesta 2013, sitä ennen aamuharjoitusten koordinointi oli Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjan vastuulla. Akatemian toiminnan piirissä on vuosittain noin 150 toisella asteella opiskelevaa urheilijaa, noin 50 per ikäluokka.
– Urheiluakatemian ideana on valjastaa alueellinen osaaminen nuorten urheilijoiden käyttöön ja luoda urheilijoille sellaiset olosuhteet ja puitteet, että heillä on mahdollisuudet päästä omassa lajissaan niin pitkälle kuin urheilija itse haluaa, Jarkko Savijoki kertoo.
– Urheiluakatemia Tavastia on myös kasvattaja-akatemia, joten roolimme on viedä urheilijaa eteenpäin nimenomaan niin, että hän voi samalla yhdistää urheilun ja opiskelun, Savijoki tiivistää.
Koulutuskuntayhtymä Tavastian johtaja Jouni Haajanen on tyytyväinen sekä Savijoen valintaan koordinaattoriksi että Urheiluakatemiatoimintaan ylipäätään.
– On hienoa, että pystymme täällä olympiakaupungissa tarjoamaan urheileville nuorille mahdollisuuden sovittaa yhteen sekä urheilu-uran että opiskelun. Urheiluakatemiaverkostossa mukana olo antaa meille tähän tukea, mutta vaatii toiminnaltamme myös tiettyä tasoa ja laatua. Jarkko Savijoella on monipuolista kokemusta ja näkemystä sekä urheilu- että koulumaailmasta, mikä antaa varmasti hyvät lähtökohdat koordinaattorin työhön, Haajanen sanoo.
Kokonaisvaltaista kehittämistä
Useimmat Urheiluakatemia Tavastian nuorista urheilijoista opiskelevat Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjalla. Lisäksi urheilijoita opiskelee myös Ammattiopisto Tavastiassa. Koska Urheiluakatemia Tavastia on kasvattaja-akatemia, toimintaa aletaan jatkossa kehittää myös yläkoulun puolella.
Jarkko Savijoki näkee erittäin tärkeänä, että nuorella urheilijalla on mahdollisuus käydä koulua ja opiskella urheilun ohella.
– Urheilu ja opiskelu täydentävät toisiaan, ja urheilijalle tekee hyvää päästä välillä pois urheilumaailmasta. Urheilun ja opiskelun voi hoitaa tyylikkäästi yhtä aikaa, tärkeintä on hyvä tasapaino. Koulunkäynnin hoitaminen mallikkaasti on myös edellytys Urheiluakatemiassa harjoittelulle, hän toteaa.
Urheiluakatemialla on kuusi painopistelajia: jääkiekko, jalkapallo, salibandy, lentopallo, yleisurheilu ja uinti. Näissä lajeissa Urheiluakatemia järjestää kolme kertaa viikossa aamutreenejä, jotka ovat osa nuoren opintoja, ja lajeilla on omat valmentajansa. Muiden lajien urheilijat kuuluvat niin sanottuun yleisryhmään, jossa aamuharjoitukset suunnitellaan erikseen.
Väistyvän koordinaattorin Juha Liedeksen mukaan Urheiluakatemia Tavastian toimintaedellytykset ovat nyt ja tulevaisuudessa erinomaiset.
– Toimintaympäristömme on sijainniltaan huippu. Useimpien urheilulajien suorituspaikat ovat lähellä Tavastian Hattelmalantien kampusaluetta, ja kampusalue ja sen palvelut, kuten aamupalamahdollisuus, ovat urheilijaystävällisiä, hän kiittelee.
Urheiluakatemiassa nuorille urheilijoille annetaan laji- ja oheisharjoitusten lisäksi valmennusta elämänhallinnassa, ravintoasioissa sekä henkisellä puolella.
– Myös valmentajien kouluttaminen ja heidän osaamisensa kasvattaminen kuuluvat toimintaamme, mikä hyödyttää suoraan nuoria urheilijoita, Jarkko Savijoki muistuttaa.
Treeniä yli lajirajojen
Savijoen mukaan Juha Liedes on tehnyt Urheiluakatemiassa erinomaista työtä ja toiminnan runko on kunnossa. Savijoki aikookin tässä vaiheessa tuoda toimintaan lähinnä pieniä muutoksia.
– Aikanaan Lahden Urheilukoulussa eri lajien valmentajat pitivät meille oman lajinsa tyypillisiä treenejä. Niiden avulla saattoi tutustua muihinkin lajeihin, sillä yleensä perusharjoitteet kyllä sopivat lajin kuin lajin urheilijalle. Ajatuksena onkin tällaisella tietotaidon jakamisella vahvistaa valmentajien osaamista ja tuoda toisinaan vaihtelua nuorten urheilijoiden treenaamiseen, hän suunnittelee.
Savijoki myöntää myös, että Urheiluakatemian tyyppisestä toiminnasta olisi aikanaan varmasti ollut hyötyä omalle jääkiekkouralle.
– Ehdottomasti. Esimerkiksi aamuharjoitukset olisivat olleet iso etu, hän uskoo.
Savijoki muistuttaa lisäksi, että Urheiluakatemiatoiminta tukee myös nuoren oman elämän kokonaisvaltaista kehittämistä.
– Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun yhdistämisessä on kyse myös siitä, että nuori oppii olemaan utelias ja kyseenalaistamaan ja että hänellä säilyy halu kehittyä!
Sivua päivitetty 30.1.2024 kello 16.31