Vuoden 2025 alussa on Tavastiassa alkanut uusi ESR+-hanke, KAI – Kielitietoinen tekoälyosaaminen vieraskielisten ammatillisessa koulutuksessa. Hankkeessa pyritään ratkaisemaan suomen kielen opettamisen ja oppimisen problematiikkaa ottamaan haltuun tekoälyn tuomia mahdollisuuksia.
Tavoitteena kielitietoinen opetus
Hankkeen painopisteenä ovat vieraskieliset oppijat, mutta kielitietoisuus on kaikkien asia. Monimutkaisista ja epäselvistä ohjeista tai opetuksesta ei hyödy kukaan. Kun tekoäly otetaan avuksi selkeään, kielitietoiseen viestintään ja opetukseen, siitä hyötyvät kaikki.
Hanke pyrkii laajentamaan perinteistä ammatillisissa oppilaitoksissa vallalla olevaa käsitystä siitä, että suomen kielen opetus on vain kielten opettajien vastuulla. Kieltä kuitenkin opitaan myös ammattiopintojen ja yhteisten tutkinnon osien opetuksen lomassa. Kielitaito on osa ammatillista osaamista, ei irrallinen oppiaine. Ammatinopettaja hallitsee ammatin opittavat sisällöt, mutta kielen oppimiseen liittyvät asiat ovat usein hänelle uusia. Tekoälyn voi ottaa avuksi helpottamaan ja sujuvoittamaan opettajan työtä vieraskielisten opettamisessa kielitietoisesti.
– Nyt meillä on kehittämishanke, joka on ajassa. Tekoäly on mahdollisuus, katsotaan, mitä saamme siitä irti oman työmme tueksi. Emme vielä tiedä, mihin päädytään, mutta meillä on lupa kokeilla ja oppia. Opettaja on pedagogi, mutta otetaan tekoäly avuksi työtä helpottamaan, sanoo Tavastian monikulttuurisuuskoordinaattori Tiina Alhainen.
Suomen kielen ja ammatin oppiminen – ei joko tai vaan sekä että
Hankkeella pyritään ratkaisemaan suomen kielen opettamisen ja oppimisen problematiikkaa ja ottamaan haltuun tekoälyn tuomia mahdollisuuksia. Tekoälyn haasteet ja mahdollisuudet ovat koulutuksen järjestäjille yhteisiä. Asiana tekoäly on kuitenkin meille kaikille melko uusi ja sen käytön kehittäminen opetuksen arjessa on vasta alussa. Vaikka tiedostamme tekoälyn mahdollisuudet, uusien käytäntöjen haltuunotto ja soveltaminen vaatii digirohkeutta, aikaa, vertaistukea ja vertaisoppimista. Opettajien osaamisen vahvistaminen parantaa koulutuksen laatua ja vaikuttavuutta, mistä hyötyvät opiskelijat.
Hankkeessa kehitetään uusia, innovatiivisia pedagogisia ratkaisuja, joiden avulla erityisesti ammatinopettajat saavat sekä työkaluja että uskoa omiin kykyihinsä opettaa oman alansa kieltä ja kielellistä kulttuuria: alan puhetapaa, termistöä ja sen käyttöä. Näin kielen oppiminen integroituu sekä ammattiaineiden sisältöihin että varsinaisiin kieliopintoihin ja opiskelijoiden kielitaito kehittyy jatkuvasti. Suomen kielen taidon pitäisi kehittyä myös ammattialan opetuksessa. Opetus- ja ohjaushenkilöstö tarvitsee valmiuksia ja tukea ottaakseen haltuun generatiivisen tekoälyn tuomat mahdollisuudet. Teknologian kehitysvauhti on todella nopea, ja hankkeessa etsitään toimintamalleja, miten välineet otetaan luontevaksi osaksi opetuksen ja ohjauksen arkea.
Miten hanke etenee?
Valtakunnallista hanketta rahoittaa Hämeen ELY-keskus, ja kaksivuotinen hanke saa ESR-rahoitusta. Hanketta koordinoi Koulutuskeskus Salpaus, ja Tavastian ohella osatoteuttajina toimivat HAMK, Taitotalo ja Tredu. Tavastian osahankkeessa toimivat projektipäällikkönä Tiina Alhainen ja projektiasiantuntijana Ella Eld. Hankkeen osallistujiksi tulee Tavastian osiossa noin 20 opetus- ja ohjaushenkilöstön jäsentä. Menetelmiä kokeillaan opiskelijoiden kanssa osana opetus- ja ohjaustyötä.
Tekoälytyökalujen ja lainsäädännön kehittymistä seurataan jatkuvasti. Kevään aikana hankkeessa on kartoitusvaihe. Hankkeessa tavoitellaan sitä, että vieraskielisten suomen kielen taidon vahvistaminen on kaikkien tehtävä, ei pelkästään kielenopettajien.
Sivua päivitetty 14.1.2025 kello 12.27