Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Häme aloittaa toimintansa vuodenvaihteessa. Uuden organisaation palvelukseen siirtyy myös Tavastian henkilökuntaa opiskelijoiden hyvinvointipalveluista.
Mitä Oma Hämeen toiminnan alkaminen tarkoittaa Tavastian opiskelija- ja hyvinvointipalveluiden kannalta, opiskelijapalvelupäällikkö Päivi Kortesniemi?
– Suurin muutos alkuun on siinä, että kuraattorien ja psykologien työnantaja muuttuu vuoden vaihtuessa. He eivät ole enää Tavastian henkilökuntaa, vaan työnantajaksi vaihtuu hyvinvointialue. Palvelut eivät kuitenkaan muutu vuodenvaihteessa, vaan jatkuvat lähes samanlaisina kuin nytkin. Terveydenhoitajamme ovat jo nyt olleet Hämeenlinnan kaupungin henkilökuntaa, mutta heilläkin vaihtuu työnantaja.
Miksi tämä muutos menee näin?
– Muutos liittyy Suomen historian yhteen suurimpaan hallinnolliseen muutokseen. Vastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy vuoden alusta kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle ja Helsingin kaupungille. Kanta-Hämeen hyvinvointialuetta kutsutaan Oma Hämeeksi. Tavoitteena on turvata yhdenvertaiset palvelut hyvinvointialueen asukkaille.
Mitä muutos tarkoittaa työntekijöille?
– Työntekijöille tämä on toki iso muutos. Aluksi kovin moni asia ei muutu käytännössä, mutta vähitellen voi tulla muutoksia muun muassa työn sisältöön ja vastuisiin. Jonkin verran on odotettavissa käytännön teknisiä muutoksia, jotka saattavat osin hieman häiritä alkuun.
– Tavastiassa toivomme kuitenkin, että siirtyvät työntekijät tuntisivat edelleen kuuluvansa Tavastian yhteisöön, ja että emme arjessa kovasti edes huomaisi tätä muutosta. Siirtyvä henkilöstö – kuraattorit, psykologit ja terveydenhoitajat – ovat erittäin tärkeitä työntekijöitä niin opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämisen kuin opettajien työn tukemisen kannalta.
Entä opiskelijoille?
– Opiskelijoille muutos ei aluksi näy arjessa juurikaan. Heitä palvelevat pääosin samat koulukuraattorit, opiskeluhuollon psykologit ja terveydenhoitajat kuin ennenkin.
Vaikuttaako muutos jotenkin Tavastian muuhun henkilökuntaan? Eli toimitaanko esimerkiksi kuraattoreiden kanssa yhteistyössä samalla tavalla kuin tähänkin saakka?
– Muutos tulee vaikuttamaan jonkin verran muuhun henkilökuntaan, etenkin opettajiin. Kun esimerkiksi kuraattorit ovat jatkossa toisen työnantajan palveluksessa, joudumme tarkistamaan joitakin toimintatapoja ja mahdollisesti siirtämään tehtäviä Tavastian henkilöstölle.
– Todennäköisesti joitakin muutoksia tulee myös työnkuviin. Vaikka siirtyvällä henkilöstöllä ei ole enää esihenkilöä Tavastiassa, opiskelijapalvelupäällikkö tekee yhteistyötä Oma Hämeen kanssa.
Säilyvätkö hyvinvointipalveluiden tilat ja vastaanottohuoneet entiseen tapaan Ammattiopisto Tavastian S-rakennuksessa?
– Kyllä säilyvät. S-rakennuksen hyvinvointipalvelut tulee olemaan edelleen näiden palveluiden keskittymä. Toki meillä on lisäksi palveluita muun muassa lukioiden tiloissa.
Pääseekö kuraattorien tai terveydenhoitajan vastaanotolle samaan tapaan kuin ennen?
– Kyllä pääsee. Aluksi mikään ei muutu, vaan jatketaan hyväksi koetulla mallilla. Pitkällä tähtäimellä Oma Häme voi linjata palveluita toisella tavalla muun muassa yhdenvertaisten palveluiden näkökulmasta.
Säilyvätkö yhteystiedot samoina?
– Puhelinnumerot säilyvät samoina, vaikka työnantaja ja operaattori muuttuu. Kuraattorit, psykologit ja terveydenhoitajat (pääosin) tavoittaa jatkossakin myös Wilman kautta. Sähköpostit tulevat muuttumaan vähitellen omahame.fi-loppuisiksi. Tiedotamme näistä sitä mukaa, kun muutoksia tulee.
Sivua päivitetty 15.12.2022 kello 10.33